logo songteksten.net

ADE 'pelgrimsoord' voor elektronische muziek

AMSTERDAM - Amsterdam is volgende week een ,,pelgrimsoord'' voor de elektronische muziekscène. Dat zijn de woorden van Richard Zijlma, directeur van het Amsterdam Dance Event (ADE). Ook dit jaar belooft het evenement groter te worden dan ooit, met een recordaantal van zo'n 2500 artiesten op ongeveer 160 locaties. Het verbaast Zijlma soms ook hoe het grootste club- en conferentiefestival voor elektronische muziek ter wereld maar blijft groeien. ,,Toen we 22 jaar geleden begonnen, vonden mensen dance helemaal geen muziek. Journalisten vroegen me: denk je niet dat het over vijf jaar ophoudt te bestaan?''

Vanaf woensdag staan zo'n beetje alle mogelijke podia in de hoofdstad in het teken van ADE. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wat te doen'', zegt Zijlma. Hij verwacht dat er zo'n 375.000 bezoekers naar het event komen, onder wie professionals vanuit de hele wereld.

De directeur kijkt uit naar de komst van Underworld. Het legendarische Britse technoduo Rick Smith en Karl Hyde treedt vrijdagavond op in de onderdoorgang van het Rijksmuseum en geeft een lezing op het conferentieprogramma.

Martin Garrix

Ook is de directeur blij dat hij de Schotse schrijver Irvine Welsh, bekend van Trainspotting, heeft gestrikt. Een ander hoogtepunt in het programma is de Nederlandse top-dj Martin Garrix, die zijn studio nabouwt voor een kijkje achter de schermen in zijn productieproces. ,,Hij is zeer aansprekend voor een hele generatie artiesten die nu misschien nog op hun zolderkamer werken aan de hit van morgen.'' Garrix treedt op vrijdag en zaterdag op in de Amsterdam RAI, waarbij de tweede dag toegankelijk is voor alle leeftijden.

Nieuw dit jaar is ADE Hangover op de NDSM Werf op zondag, de laatste dag van het event. ,,Een gratis toegankelijk festival waar je met je kater naartoe kunt gaan'', aldus Zijlma.

Ondanks het succes van ADE kampte de organisatie vorig jaar toch met een financiële tegenvaller. ,,We hadden inderdaad een tekort in 2016'', zegt Zijlma daarover. ,,We zijn wat sneller gegroeid dan onze portemonnee en hadden extra kosten te verwerken. Daarnaast viel een van de hoofdsponsors af. Opgeteld zaten we daardoor met een behoorlijk gat.'' Door een aantal kostenbesparingen en het aantrekken van tientallen nieuwe, kleinere sponsoren, verwacht de organisatie weer financieel gezond de toekomst in te gaan.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren