Huub Stapel aanwezig bij grote reünie De Lift

Door ANP, woensdag 18 oktober 2017 17:53, views: 6, bron: ANP

AMSTERDAM - Hoofdrolspeler Huub Stapel zal volgende week woensdag aanwezig zijn bij een grote reünie van de cast en crew van de Nederlandse horrorklassieker De Lift. Op de openingsavond van het festival Amsterdamned, die plaatsvindt in bioscoop Kriterion, wordt een volledig opgepoetste en gedigitaliseerde versie van de wereldberoemde debuutfilm van regisseur Dick Maas vertoond.

Stapel speelde een van zijn eerste grote filmrollen als koelbloedige liftmonteur Felix Adelaar die op een bizar complot stuit. Het was lange tijd onzeker of Stapel kon komen. Hij staat momenteel in het theater met de voorstelling Vastgoed en speelt een grote rol in het historische epos Redbad dat op dit moment wordt opgenomen.

Behalve Stapel en regisseur Maas zijn ook producent Matthijs van Heijningen en acteurs als Willeke van Ammelrooy, Hans Dagelet en Serge-Henri Valcke aanwezig. De reünie vindt plaats ter gelegenheid van de 35e verjaardag van De Lift, begin volgend jaar. Bovendien is de film voor een nieuwe Amerikaanse release op blu-ray volledig gerestaureerd onder leiding van Maas.

Onthoofding

De regisseur, die toen net was afgestudeerd aan de Filmacademie, maakte De Lift op zijn dertigste. De horrorfilm vertelt over een boosaardige lift die door een experiment van een Japans computerbedrijf zelf gaat nadenken. De film werd gedraaid voor een appel en een ei, maar leverde een groot aantal iconische scènes op, zoals de roemruchte onthoofding van nachtwaker Gerard Thoolen.

De Lift trok uiteindelijk 650.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen en geldt inmiddels als een mijlpaal in de vaderlandse filmgeschiedenis. Op de markt van het festival van Cannes kocht de Amerikaanse studio Warner Bros. de wereldrechten. Jaren later volgde zelfs een Amerikaanse remake, met hoofdrollen voor acteurs Naomi Watts en James Marshall.

Het genrefestival Amsterdamned en de Rotterdamse versie 'Rotterdamned', begin november in bioscoop KINO, vinden voor de tweede keer plaats. Niet alleen wordt er een aantal nieuwe horrorfilms vertoond die nog niet in de bioscoop te zien waren, het festival wijdt ook een groot retrospectief aan regisseur John Boorman (Deliverance, Excalibur).
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren