Cabaretier Paul van Vliet krijgt eigen academie
(Novum) - Paul van Vliet gaat zijn kennis en kunde overbrengen op de jongere generatie. De 75-jarige cabaretier staat vanaf september voor de klas. Van Vliet krijgt zijn eigen academie in Den Haag, maakt de artistieke directie van de nieuwe onderwijsinstelling dinsdag bekend.
De Paul van Vliet Academie gaat kleinkunsttalenten anders aanpakken dan andere opleidingen. Zo hoeft niemand auditie te doen om toegelaten te worden. "De audities die theaterscholen houden, zijn moordend voor jonge mensen", licht Evert de Vries, een van de artistiek directeuren, toe. "Veel potentieel talent verdwijnt daardoor in het niets, zonder werkelijk een kans gekregen te hebben. Dood- en doodzonde."
Iedereen die van kleinkunst zijn vak wil maken, is welkom op de Paul van Vliet Academie. "We hechten ook niet heel veel waarde aan schooldiploma's", zegt De Vries, die tevens oprichter en artistiek leider van het Amsterdams Kleinkunst Festival is. "Ervaring heeft ons geleerd dat je eigenlijk eerst een jaar intensief met mensen moet werken, voor je echt iets kunt zeggen over hun talent."
De nieuwe academie, die gevestigd is in Scheveningen, wil geen concurrent zijn van andere kleinkunstopleidingen. "Wij doen geen beroep op overheidsgeld en we hoeven geen erkenningen. De docenten die bij ons lesgeven, staan garant voor een heel hoog niveau en een zee aan praktijkervaring." Naast Van Vliet staan onder meer actrice Rieneke van Nunen en producent Wim Dröge voor de klas.
De kleinkunstopleiding is vernoemd naar Van Vliet omdat hij volgens De Vries 'een grootmeester' is. "Wij willen een kwaliteitsopleiding, waar we goed en zorgvuldig met mensen en hun talenten omgaan. Paul van Vliet staat daar garant voor. Hij is een van de grootmeesters van het genre."
Les krijgen van Van Vliet kost wel meer dan een gebruikelijke toneelschool. Voltijdstudenten moeten het eerste jaar 8330 euro neertellen voor de opleiding. De kosten lopen in het tweede en derde jaar op. Omdat de Paul van Vliet Academie een private opleiding is, kunnen leerlingen geen studiefinanciering aanvragen.