logo songteksten.net

Philadelphia Orchestra vraagt faillissement aan

(Novum) - Het Philadelphia Orchestra heeft afgelopen weekeinde faillissement aangevraagd. Het 111 jaar oude orkest met 103 leden heeft vooral te lijden onder teruglopende kaartverkopen, minder donaties en toenemende vaste kosten. Dat meldt het Amerikaanse symfonieorkest, bekend van onder meer de soundtrack voor de animatiefilm Fantasia uit 1940 van Walt Disney.

Het bestuur heeft besloten het orkest volledig op de schop te nemen. "We hebben de moeilijke maar noodzakelijke beslissing genomen om op deze manier te kunnen reorganiseren", zegt bestuursvoorzitter Richard B. Worley. Het orkest nieuwe stijl moet een jong publiek aanspreken en door moderne technieken en vernieuwingen de concertbeleving naar een hoger plan tillen.

Fantasia was destijds voor een heel nieuw, jong publiek een eerste kennismaking met klassieke muziek. Het Philadelphia Orchestra beleefde op meerdere momenten grote populariteit. Zo haalde de uitvoering van Messias van Händel in 1965 een nummer 3-notering in de Amerikaanse hitlijsten, een van de hoogste noteringen van klassieke muziek ooit.

Het orkest gaat tijdens de herstructurering gewoon door met de programmering voor dit jaar, die loopt tot en met juni. Ook is gestart met een geldinzamelingsactie bij het publiek.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren