logo songteksten.net

'Brilloze' 3D-laptop eind juli op Japanse markt

(Novum) - Eind juli verschijnt de eerste laptop in Japan die 3D-beelden kan tonen zonder dat daar een bril voor nodig is. Toshiba heeft de Dynobook Qosmio T851/D8CR woensdag onthuld. De hardwarefabrikant laat weten dat het scherm 3D- en 2D-beelden tegelijk kan tonen binnen een scherm.

Na de doorbraak van 3D met speciale bril zijn diverse hardwarefabrikanten bezig om 3D zonder bril mogelijk te maken. Dit werkt met de zogenoemde parallax barrier-technologie. Hierbij worden twee losse beeldjes naar elk van de ogen gestuurd. Een nadeel van 3D zonder bril zou zijn dat de resolutie van de beelden omlaag gaat, wat kwaliteitsverlies betekent.

Vorige maand toonde Samsung op een beurs in China een techniek om 3D-televisie te kijken vanuit verschillende oogpunten. Ook Philips experimenteert al een paar jaar en zou in 2013 met een dergelijke televisie willen komen.

De laptop is niet het eerste draagbare apparaat dat zonder bril driedimensionale beelden kan tonen. Eind vorige maand bracht gamegigant Nintendo de Nintendo 3DS op de markt. Waar het bij de 3D-spelcomputer belangrijk is recht voor het scherm te blijven zitten, kunnen gebruikers van de laptop gemakkelijk heen en weer bewegen. De ingebouwde camera volgt het gezicht van de gebruiker en past het beeld aan, aan de positie van zijn gezicht.

Wat de laptop van Toshiba moet gaan kosten, is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wanneer de laptop in Europa op de markt komt.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren