Frankrijk start nieuwe petitie Oleg Sentsov

Door ANP, maandag 20 november 2017 17:41, views: 10, bron: ANP

PARIJS - Franse cinefielen zijn een nieuwe petitie gestart waarin de Russische president Vladimir Poetin wordt gevraagd regisseur Oleg Sentsov vrij te laten. Met het initiatief, dat werd gelanceerd tijdens de première van een documentaire over Sentsov, willen zij er voor zorgen dat de zaak internationaal aandacht blijft krijgen, zo meldt Libération.

De organisatie die de European Film Awards uitreikt, steunt het initiatief. De regisseur, die vier jaar geleden nog te gast was op het Filmfestival Rotterdam, is in Rusland veroordeeld tot twintig jaar celstraf omdat hij kritiek had geuit op de Russische bezetting van de Krim. Protesten van onder meer Amnesty International en de EFA, die eisten dat Sentsov een eerlijk proces zou krijgen, mochten niet baten. Zowel de regisseur als een getuige gaf tijdens het proces aan te zijn gemarteld.

Tijdens het proces klaagde de Russische Federatie de filmmaker aan voor 'de voorbereiding van terroristische aanvallen'. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben de arrestatie van de regisseur al verscheidene keren zwaar veroordeeld. Onder anderen Nederlandse collega’s als Alex van Warmerdam en Willeke van Ammelrooy spraken zich eerder ook hard uit tegen de arrestatie en gevangenzetting.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren