logo songteksten.net

Rutten óók in mei aangesproken op Sint-hit

AMSTERDAM - Edwin Rutten wordt nog met regelmaat aangesproken op het nummer Ik ben toch zeker Sinterklaas niet. De acteur en presentator zong het bekende lied halverwege de jaren tachtig voor de zevende editie van Kinderen voor Kinderen. De song stond wekenlang in de hitparade en ontpopte zich de afgelopen decennia tot een moderne Sinterklaas-klassieker.

“Er zijn een paar zaken waar mensen mij op straat nog steeds op aanspreken”, lacht de nu 74-jarige Rutten. “De kinderconcerten, Ome Willem, GTST. In dat lijstje staat ook zeker dit lied. En niet alleen in december; blijkbaar moeten mensen er in mei óók wel eens aan denken. Het is heel grappig hoe zo’n nummer zo lang voortleeft in het collectieve geheugen.”

In het nummer klaagt een vader, gespeeld door Rutten, over de hebzucht van zijn kinderen die steeds meer cadeautjes willen met Sinterklaas. “Ik mocht een wat knorrige vader spelen, een rol die mij natuurlijk eigenlijk helemaal niet past! Ik ben normaal juist enorm van het cadeautjes geven. Maar daarom was het juist wel leuk om te doen. Ik mocht in die clip heel boos de verlanglijstjes in de open haard gooien.” De opnames van de videoclip waren ’s ochtends vroeg in een groot warenhuis. “Dat was het enige moment waarop we konden draaien.”

Rappen

Overigens was het nummer bijna niet opgenomen. De orkestband bleek in een verkeerde toonsoort te zijn opgenomen, zodat een aantal stukken te hoog of te brommerig klonken als Rutten ze zong. “Toen hebben we die delen geprobeerd parlando te doen: de zin van de bankbiljetten op mijn rug heb ik eigenlijk gerapt. Als dat niet had gewerkt, hadden we misschien moeten besluiten van het nummer af te zien.” De componisten waren niet onverdeeld gelukkig met het besluit. “Die hadden een heel mooie melodie bedacht voor die passage.”

Rutten had nooit durven vermoeden dat het lied na ruim dertig jaar nog steeds veelvuldig op de radio te horen zou zijn. “Maar dat geldt eigenlijk voor alles wat ik heb gedaan. Als je iets maakt, denk je er niet over na of het voor de eeuwigheid is.” Laatst zat de zanger bij DWDD vanwege een eerbetoon aan Deze vuist op deze vuist, het titellied van zijn iconische programma De Film van Ome Willem. “Mijn ik van veertig jaar terug zou me hebben uitgelachen als ik hem dat in 1977 had verteld. Dat zijn - om naar in de Sinterklaastermen te blijven - de vrolijke kleine cadeautjes des levens.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren