Beeld oudste jeugdorkest ter wereld gevonden

Door ANP, zondag 17 december 2017 13:45, views: 6, bron: ANP

DEN HAAG - In het archief van de oprichtster is uniek beeldmateriaal gevonden van het Hofstads Jeugdorkest, het oudste jeugdorkest van de wereld. De bewegende beelden van Tilly Talboom-Smits en het orkest dateren uit de periode 1945-1965. Het materiaal, dat grotendeels is gedraaid op 6mm en 8mm, werd tientallen jaren verdwenen geacht, zo stelt een woordvoerder van het HJO.

Recent overleed Loet Talboom, de zoon van de dirigent. Bij het opruimen van zijn huis werd al het materiaal weer gevonden. Het orkest uit Den Haag wil de beelden gaan uitzoeken en digitaliseren voor oud-leden. Ook zou er een compilatie kunnen worden gemaakt die over een paar jaar, als het HJO honderd jaar bestaat, kan worden gepresenteerd.

Tilly Talboom (1902-1978) richtte het HJO op in 1923. Het Hofstads Jeugdorkest is daarmee officieel het oudste jeugdorkest ter wereld. Een paar maanden na de oprichting van het Haagse orkest volgde het Portland Youth Philharmonic. Tot de oud-leden van het HJO behoren veel beroemde musici, zoals Marieke Blankestijn, Roland Kieft, Floris Mijnders, André Presser en Lawrence Renes.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren