Arjen Tuiten 'waanzinnig trots' op Oscarkans

Door ANP, dinsdag 23 januari 2018 15:46, views: 19, bron: ANP

LOS ANGELES - De Friese make-upartist Arjen Tuiten (37) is dit jaar een van de twee Nederlanders die een Oscar in de wacht kan slepen. Hij werd dinsdag wakker, zette de tv aan en zag nog geen twee minuten later dat hij over zes weken met de belangrijkste filmprijs ter wereld in zijn hand kan staan.

“Ik ben ongelooflijk trots, dit is een waanzinnige eer”, laat hij weten vanuit Los Angeles. “Ik voelde wel een beetje aankomen dat ik een kans maakte, dat hadden al diverse mensen mij de afgelopen dagen gezegd. Maar toch ging mijn hart als een razende tekeer. Het is in deze categorie extra spannend omdat er maar drie genomineerden zijn.”

Tuiten kan worden bekroond voor zijn werk aan het drama Wonder, over een misvormd jongetje dat voor het eerst naar school gaat. De hoofdrol wordt gespeeld door Julia Roberts. De Fries durft niet in te schatten wat zijn kansen zijn. “Je bent zo goed als je laatste klus. Maar deze nominatie neemt niemand mij meer af. Ik moet de komende weken vast wel wat promotie gaan doen; producent Lionsgate begeleidt mij daarin.”

Sporthelden

Neerlands trots in Hollywood durft hij zichzelf niet te noemen. “Ik geloof dat we in Nederland eerder onze sporthelden omarmen. En er zijn natuurlijk twee Nederlanders in de race dit jaar; ook Hoyte van Hoytema kan een Oscar winnen voor zijn camerawerk van Dunkirk.”

Tuiten werkte de afgelopen vijftien jaar met talloze grote Hollywoodsterren; hij verleende medewerking aan films als Malificent, Iron Man 2 en Thor. “Je moet wel enig talent hebben natuurlijk. Maar vooral doorzettingsvermogen is heel belangrijk. Natuurlijk zijn er momenten geweest dat ik het niet meer zag zitten. Dan moet je in jezelf blijven geloven en er op vertrouwen dat er betere tijden komen.”

Gebak in Friesland

Sinds kort werkt Tuiten niet meer onder de leiding van grote voorbeelden als Rick Baker, maar heeft hij zijn eigen studio. Op dit moment treft hij voorbereidingen voor Malificent 2, met Angelina Jolie.

Of hij de nominatie gaat vieren, weet hij nog niet. “Ik zit nu gewoon in mijn eentje aan de koffie”, lacht hij. “Al waren mijn ouders wel de eersten die belden. Die zaten in Friesland aan de taart en waren ontzettend trots. Dat vond ik wel een mooi momentje.”
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren