logo songteksten.net

'Eurovisie Songfestival levert miljoenen op'

(Novum) - Het Eurovisie Songfestival vergt een flinke investering maar verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Dat zegt de Nederlandse organisatie achter het muziekfestijn tegen Novum Nieuws. De veelgehoorde kritiek dat het evenement pure geldverspilling is, lijkt daarmee van tafel te worden geveegd.

"Waarom zou Europa moeten stoppen met het Songfestival?", vraagt Sietse Bakker zich af, adviseur van Songfestivalproducent European Broadcasting Union. "Je trekt toch ook niet de stekker uit de Champions League of de Oscars?"

Critici noemen het festival kwalitatief teleurstellend en partijdig en daarom een zinloze investering. Dat ligt genuanceerder, vindt Bakker. "Organiserende omroepen schaffen vaak apparatuur aan, die jaren meegaat. Daarnaast levert het de festivallocatie zo'n honderd miljoen euro aan extra inkomsten op."

De organisatie van het Eurovisie Songfestival is een enorme operatie die gemiddeld 22 tot 35 miljoen euro kost. "Hoeveel het in Duitsland gaat kosten, weet ik nog niet, maar in Moskou hebben de Russen er bijvoorbeeld 35 miljoen euro ingestopt. Het lijkt veel geld, maar Oslo heeft becijferd dat het Songfestival de stad vorig jaar tussen de 100 en 125 miljoen euro heeft opgeleverd."

Stoppen met het grootste liedjesfestijn ter wereld op basis van financiële argumenten lijkt dus niet reëel. "Zolang het Songfestival elk jaar door meer dan honderd miljoen mensen wordt bekeken, er jaarlijks meerdere hits uit voortvloeien en het spektakel door ruim tweeduizend journalisten uit de hele wereld wordt bezocht, zie ik alleen maar redenen om deze traditie voort te zetten."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren