logo songteksten.net

Songfestivalorganisatie een zegen en een last

LISSABON - De 63e editie van het Eurovisiesongfestival vindt plaats in de Portugese hoofdstad Lissabon. De 28-jarige Salvador Sobral haalde met een recordaantal van 758 stemmen voor zijn Amar Pelos Dois voor het eerst in de geschiedenis het enorme muziekspektakel naar het Zuid-Europese land. Waar het winnen van het songfestival geldt als heuse zegen, is het organiseren van het miljoenenproject soms meer een last. Zag Portugal in 2016 nog af van deelname aan het liedjesfestijn wegens geldgebrek, dit jaar moest het diep in de buidel tasten voor de organisatie.

Portugal nam in 1964 voor het eerst deel aan het liedjesfestijn en moest 53 jaar wachten op de eerste overwinning. De Portugezen kunnen er inmiddels grapjes over maken, zo blijkt uit een pauzefilmpje vol zelfspot dat zaterdag te zien is tijdens de finale.

Het gastland gaf het thema All Aboard aan de 2018-editie van het liedjesfestijn en de verschillende logo's die worden gebruikt representeren de diverse vormen van leven in de oceaan, zo luidt de toelichting. Volgens de organisatie 'als verbeelding van de schakel die Portugal al eeuwen vormt tussen Europa en de rest van de wereld, via de zee.'

RTP

De nationale omroep van het gastland is verantwoordelijk voor de organisatie van het enorme project. De Portugese RTP had het daarbij met een beperkt budget niet gemakkelijk. "Je hebt overwinningen die nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengen, die op hun beurt geweldige kansen worden. Dat is het geval hier", schrijft de CEO van de omroep in het programmaboek van het songfestival. "We zijn ons zeer bewust van de verantwoordelijkheid die op onze schouders rust, het kwaliteitsniveau dat van ons wordt verwacht en de complexiteit van het produceren van een evenement op wereldschaal. Wij zijn ontzettend enthousiast en helemaal klaar voor deze klus."

De stad die het evenement huisvest moet onderdak en voorzieningen verzorgen voor de artiesten, delegaties en journalisten uit de 43 deelnemende landen. Anderhalve week lang wordt er bijna elke dag of gerepeteerd, of live uitgezonden. Er staan negen complete shows op het programma die tienduizenden fans naar de concertarena trekken. Drie van die shows, twee halve finales en de finale, worden live uitgezonden in Europa, Amerika en Australiƫ. De finale trekt jaarlijks ruim 200 miljoen tv-kijkers.

Persconferenties

Daarnaast worden er persconferenties georganiseerd, zijn er werkplekken ingericht voor de duizenden aanwezige journalisten, worden de artiesten begeleid, rondgereden, verzorgd en gepamperd en probeert de stad zich van zijn beste kant te laten zien voor het oog van de wereld. De omroep heeft naar verluidt 24 miljoen euro in het evenement gestoken, wat een relatief klein budget is.

Tijdens een persconferentie met het hoofd van het productieteam, een delegatie van de omroep RTP en songfestivalbaas Jon Ola Sand eerder deze week in de songfestival-compound moesten de verantwoordelijken flink wat kritische vragen trotseren over de uitdagingen waar de organisatie tegenaan gelopen was. Grootste struikelblok bleek dat er dit jaar in de show geen gebruikgemaakt wordt van visuals. Daar was geen geld meer voor. Jon Ola Sand gaf ruiterlijk toe dat die beperking de deelnemende landen flink wat hoofdbrekens had bezorgd over het vormgeven van hun shows. De standaard in songfestivalland is toch wel hoe grootser en spectaculairder, hoe beter. Maar met wat extra creativiteit was toch iedereen tot een mooie productie gekomen, stelde Sand de pers gerust.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren