Guus Meeuwis verwoordt geluk op nieuw album

Door ANP, woensdag 16 mei 2018 07:16, views: 265, bron: ANP

AMSTERDAM - Het album Geluk dat Guus Meeuwis vrijdag uitbrengt vindt zijn oorsprong in Amerika. “In Nashville en Memphis ben ik geweest om inspiratie op te doen en liedjes uit te proberen”, vertelt de Brabantse zanger over het ontstaan van zijn twaalfde studioalbum.

“In Amerika ben ik met drie of vier liedjes aan de slag gegaan. Die vormen de ruggengraat van de plaat”, vertelt Guus. Na een roadtrip door de staat Tennessee probeerde hij de eerste liedjes uit in de beroemde Ardent Studios waar foto’s van Phil Collins en Joe Cocker aan de muur hangen. “Dat is toch wel spannend, als je in je eentje achter een microfoon zit in een legendarische studio, met mensen die je niet verstaan. Dan moet de muziek gaan spreken.”

Guus vond het wel onwennig om niet met zijn eigen band in de studio te staan. Hij trof er een paar Amerikaanse muzikanten. “Die verstaan mijn teksten natuurlijk niet. Die werken op basis wat ze horen en wat ze van mij meekrijgen. Dan moet je zorgen dat er synergie komt en grappig genoeg ontstond die ook. Dat was wel heel tof om mee te maken. Zij werden er zelf ook heel enthousiast van. Het vuur waarmee ze erin vlogen was echt hartverwarmend.”

Opgewekt

Guus vloog naar eigen zeggen opgewekt terug naar Nederland, met een koffer vol liedjes en songteksten. “Daar heb ik mijn companen gebeld en zijn we de studio ingedoken en in verschillende sessies zijn we gekomen tot de plaat Geluk.”

Een van de liedjes op het album is Ik geloof in geluk, dat Guus in het najaar uitbracht als eerste single. Hij schreef het nummer over het maken van moeilijke keuzes samen met Ilse DeLange en JB Meijers in Nashville op de set van haar tv-programma Ilse’s Veranda, waarin hij de eerste gast was. “Eenmaal terug in Nederland waren we nog steeds zo enthousiast dat we de studio in zijn gegaan. Ilse was zo vriendelijk om haar prachtige stem in te zetten voor de tweede stem, daar krijg ik zelf ook nog steeds kippenvel van.” De tweede single, Je staat niet alleen, volgde in maart dit dit jaar.

Verliefd

Meeuwis verwerkt in zijn liedjes zijn eigen emoties over zijn scheiding en het geluk dat hij hervond door verliefd te worden op Manon Meijers. “Geluk is niet zozeer het feit dat je 25 euro op rood zet en dat je dan onwijs geluk hebt als die daarop valt. Het gaat om de zoektocht naar geluk, het vinden van geluk, het houden van geluk, het genieten van geluk. Het afscheid nemen van liefde en het vinden van liefde. Dat is wel het verhaal wat ik vertellen op deze plaat. Dat je uiteindelijk toch wel weer de moed en de veerkracht hebt om naar het licht te draaien en door te zetten. Dat is me gelukt. Dat kun je terughoren op de plaat.”

Vanaf 1 september trekt Guus met zijn album langs de Nederlandse theaters. “Het is al mijn zevende theatertournee en het is altijd een feest om te spelen en te maken. Meezingen of luisteren mag en gebeurt allebei. Bij nieuwe liedjes nemen mensen echt de tijd om te luisteren en als je met ouder werk komt, dan zijn ze van harte uitgenodigd om te zingen, te dansen en te bewegen. Zo’n avond heeft een geheel eigen dynamiek.”
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten