Freek Vonk ontdekt nieuwe gifslangensoort

Door ANP, maandag 16 juli 2018 12:25, views: 19, bron: ANP

LEIDEN - Naturalis-onderzoeker en tv-persoonlijkheid Freek Vonk heeft tijdens een reis naar Australië voor één van zijn tv-programma’s een tot nu toe onbekende zwart-wit geringde gifslangensoort van het type bandy-bandy gevonden. Vonk is erg blij met de ontdekking: "Het ontdekken van een nieuwe slangensoort is voor mij als wetenschapper natuurlijk een droom die werkelijkheid wordt."

Vonk beschrijft samen met internationale collega’s in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa het onderzoek dat heeft geleid tot de officiële erkenning als nieuwe soort van vermicella parscauda. Dat is de naam die het dier in het Latijn heeft gekregen.

"Het dunne slangetje van een halve meter lang lag voor mijn voeten op de grond in een gebied waar dit type slang normaal niet voorkomt. Ik was meteen geïntrigeerd. Ik vermoedde dat we op een nieuwe soort waren gestuit. Ik ben ontzettend blij en trots dat een van de nieuwe soorten die voor 2018 officieel geteld gaan worden ‘onze’ nieuwe bandy-bandy zal zijn," aldus Vonk.

Op basis van uitgebreide metingen van de slang, de vergelijking daarvan met informatie over vergelijkbare slangen en aan de hand van DNA-onderzoek stelden de onderzoekers onder leiding van Vonk vast dat het een nieuwe soort betreft, schrijft Naturalis Biodiversity Center.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren