Mamma Mia! 2 bezorgde acteurs de zenuwen

Door ANP, donderdag 19 juli 2018 08:51, views: 118, bron: ANP

AMSTERDAM - Tien jaar na de bioscoophit Mamma Mia! is er een vervolg op de kaskraker uit 2008. In Mamma Mia! Here We Go Again komen de vertrouwde ABBA-hits en de oude cast terug. Maar behalve Amanda Seyfried, Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan en Christine Baranski schittert ook een flink aantal jonge acteurs op het witte doek voor wie de opnames 'geweldig maar zenuwslopend' waren.

De nieuwe feelgoodfilm, geschreven en geproduceerd door Ol Parker, keert terug in de tijd. De kijker ziet hoe de relaties van Donna Sheridan, in de eerste film gespeeld door Meryl Streep, met ‘haar’ drie mannen tot stand zijn gekomen. Naast de terugblikken gaat het verhaal van Sophie (Amanda Seyfried), die in de eerste film wilde weten wie haar vader is, verder. De dochter van Donna is inmiddels zwanger en haalt samen met vriendinnen van haar moeder herinneringen op uit het verleden. Een bijzondere verschijning is Cher. De superster, die de oma van Sophie speelt, maakt aan het eind van de film een zeer opvallende entree.

Vanwege de verhaallijn, die heden en verleden aan elkaar verbindt, is de cast van de tweede Mamma Mia!-film behoorlijk uitgebreid. De rollen van de hoofdpersonages in hun jongere jaren zijn voor Jeremy Irvine (War Horse), Hugh Skinner (The Windsors) en Josh Dylan (Allied). Zij spelen de drie jongens met wie Donna in haar jeugd een relatie had: Harry (Colin Firth), Sam (Pierce Brosnan) en Bill (Stellan Skarsgård).

Geen kopie

Geen makkelijke opgave, vindt Skinner, die de jonge Harry speelt. De samenwerking met zulke grote filmsterren leverde hem de nodige spanning op. Skinner: “Het was erg overweldigend, absoluut. Je wilt niet dat je bij zulke grote acteurs knullig overkomt en het verpest. Maar gelukkig ging het heel goed.” Ook voor Irvine, die de rol van de jonge Sam op zich nam, waren de eerste draaidagen spannend. De lat lag hoog. “Ineens stond ik tegenover de persoon die ik als kind al enorm bewonderde.”

Ook de zang- en dansscènes, waar de film opnieuw vol mee zit, waren voor de acteurs spannend. Niet eerder werkten ze mee aan een film waarin ze voor de cast en crew moesten ‘optreden’. “Zingen en dansen voor de camera vond ik in het begin wel lastig, ja”, bekent Dylan. “Alles moet heel groot en uitbundig. En het eerste moment dat ik een lied van ABBA moest zingen voor ABBA zelf, vergeet ik niet snel meer.” ABBA-leden Benny Andersson en Björn Ulvaeus bogen zich, net als bij de eerste film, over de muziekkeuze. De jonge Bill, Sam en Harry hebben geprobeerd een eigen draai aan hun personage te geven. “We wilden geen kopie zijn van de oudere acteurs”, legt Irvine uit. “Colin Firth drukte ons op het hart om hen niet na te spelen, maar alleen een paar eigenschappen van hen over te nemen. Zo konden we onze personages een eigen karakter geven.”

Huiswerk

Aan de sterrencast zijn ook Alexa Davies en Jessica Keenan Wynn toegevoegd, die de jonge vriendinnen van Donna, Rosie en Tanya, spelen. Om zich voor te bereiden op deze ‘droomrol’ deed Davies, die eerder te zien was in Raises by Wolves en Cradle to Grave, veel huiswerk. “De eerste film heb ik heel vaak gekeken. Ik wilde heel goed voorbereid zijn. Het zijn toch grote namen waar je mee op de set staat”, vertelt de 23-jarige actrice. Toch was daar volgens Keenan Wynn tijdens de opnames op het Kroatische eilandje Vis weinig van te merken. “Iedereen was heel vriendelijk, we waren allemaal gelijk. En zodra je voor de camera staat en je kostuum aan hebt, valt alles op zijn plek.” Davies kan dat beamen: “Het plezier dat je als kijker ziet, is echt. De lol die we hebben met elkaar is niet gespeeld.”

Mamma Mia! Here We Go Again is vanaf donderdag te zien in de Nederlandse bioscopen.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren