logo songteksten.net

Conchita Wurst wil hiv bespreekbaar maken

AMSTERDAM - Conchita Wurst heeft tijdens haar speech bij de opening van de internationale aidsconferentie AIDS 2018 in Amsterdam duidelijk gemaakt dat mensen met hiv niet anders zijn dan gewone mensen. Volgens de zangeres moet daar meer over worden gepraat.

"Mensen die besmet zijn met het hiv-virus kunnen tegenwoordig net zo lang leven als normale mensen. Je kunt ons aanraken, je kunt ons zoenen, je kunt van ons houden. Net zoals je bij iemand anders zou doen", zo zei Conchita. "Dat is waar het hier vandaag over moet gaan."

Conchita, winnares van het Eurovisiesongfestival in 2014, heeft zelf hiv. Eerder dit jaar kwam ze daar mee naar buiten nadat een ex-vriend had gedreigd het wereldkundig te maken. De zangeres stelde dat ze het steeds angstvallig stil hield, zeker omdat er nog steeds een taboe op heerst. "Mensen weten te weinig over deze ziekte", zei ze.

Fitter

Praten helpt dan ook, aldus Conchita. "Ik wil dat het normaal wordt dat we hierover kunnen praten. Ik voel mij fitter, mooier en sterker dan ooit in mijn leven. En dat komt omdat ik er nu over kan praten."

Op de aidsconferentie sprak Conchita na prinses Mabel. Tijdens de komende dagen komen ruim 15.000 wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici bijeen om te praten over oplossingen voor de wereldwijde aidsepidemie. Ook de Britse prins Harry is in Amsterdam. Later worden ook zanger Elton John en actrice Charlize Theron verwacht.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren