Soulzangeres Aretha Franklin (76) overleden

Door ANP, donderdag 16 augustus 2018 16:12, views: 7, bron: ANP

DETROIT - De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is in haar woning in Detroit op 76-jarige leeftijd overleden. Dit hebben medewerkers van de soullegende aan Amerikaanse media laten weten.

De in 1942 in Memphis geboren Afro-Amerikaanse Franklin wordt de 'Queen of Soul' genoemd. Ze scoorde wereldhits als Respect, Chain of Fools en Think. Haar muzikale carrière begon als gospelzangeres in een baptistenkerk in Detroit, waar haar vader dominee was en haar moeder en gospelzangeres.

Het gezin was naar Detroit verhuisd toen Aretha zes jaar oud was. Toen ze veertien was maakte ze aangemoedigd door haar vader haar eerste plaatje 'Songs of Faith'. Ze was toen al tienermoeder en had een zoon. Twee jaar later kreeg ze weer een baby. Dit nageslacht stond haar muzikale loopbaan niet in de weg, dankzij haar grootmoeder die zich over jongens ontfermde. Franklins moeder verliet als gevolg van het vreemdgaan van haar man het huis en overleed op jonge leeftijd (34) in Buffalo.

Motown

Het beroemde platenlabel Motown toonde snel interesse, maar ze tekende bij Columbia. Die maatschappij wist echter niet hoe ze de stem van Franklin ten volle kon benutten. De doorbraak van de zangeres kwam daarom pas nadat ze een nieuw contract had getekend bij Atlantic. Met Jerry Wexler als producer veranderde de muziek van Aretha Franklin. De songs waren een krachtige mix van R&B, gospel en soul. De eerste hit die ze daarmee had was Never Loved a Man (The Way I Love You). Haar tweede nummer bij Atlantic, Respect, is haar bekendste. Ze wordt in dit nummer vocaal bijgestaan door haar zussen Carolyn en Erma.

Aan het eind van de jaren zestig was Franklin als 'Lady Soul' wereldberoemd. Ze had tien top 10-hits in achttien maanden tijd tussen 1967 en 1968. Het muziekblad Rolling Stone zette haar op de eerste plaats van de top 100 van beste zangers en zangeressen ooit. Ook kreeg ze een plaats in Rock 'n Roll Hall of Fame.

Tranen

Memorabele optredens deze eeuw waren in 2002 op Buckingham Palace bij het vijftigjarige jubileum van de Britse koningin Elizabeth en bij de inauguratie van president Barack Obama in 2009. Ze bracht Obama in 2015 nog in tranen toen ze tijdens een concert You make me feel like a natural woman van Carole King zong. Haar laatste optreden was in november 2017 in New York voor de Elton John Aids Foundation. De Queen of Soul kondigde begin vorig jaar haar afscheid aan.

Aretha kampte sinds 2010 met alvleesklierkanker en vocht jaren tegen de slopende ziekte. Eerder deze week werd duidelijk dat haar gezondheid hard achteruit ging. Te midden van haar familie, die sinds begin deze week bij haar was, stierf Aretha donderdag.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten