Verbraak weemoedig om einde Kijken in de ziel

Door ANP, maandag 20 augustus 2018 08:19, views: 2, bron: ANP

AMSTERDAM - Coen Verbraak neemt een beetje bedroefd afscheid van zijn interviewprogramma Kijken in de ziel. Maandag is de op één na laatste aflevering van de serie over religieuze leiders op de buis. "Ik ben wel een beetje weemoedig om ermee op te houden", geeft Verbraak toe in De Telegraaf. "Ik heb het met ontzettend veel plezier gemaakt en het heeft me veel gebracht."

De presentator besloot zelf Kijken in de ziel voorlopig in de koelkast te zetten. "De reden is vooral dat ik merk dat de beroepsgroepen waar dilemma's een rol spelen, opraken. Ik zou niet weten wat ik nu nog moet verzinnen, en wil niet dat het inzakt." De afgelopen jaren sprak Verbraak met onder meer strafpleiters, politici, journalisten, rechters en wetenschappers. "Ik vind ook dat het soortelijk gewicht niet minder moet worden. Met acteurs of sporters kun je een leuke serie maken, maar dat is anders dan met een dokter praten over wezenlijke dingen."

Kijken in de ziel begon in 2009 met een serie over psychiaters, een reeks die Verbraak altijd dierbaar blijft. "De avond van de eerste uitzending zat ik met mijn toenmalige vrouw op ons balkon in Amersfoort, en dacht: voor hetzelfde geld begint morgen het grote neersabelen. Daar was ik echt een beetje bang voor." Die angst bleek niet nodig; Kijken in de ziel werd in 2010 beloond met de Zilveren Nipkowschijf, in 2013 volgde de Sonja Barend Award voor het gesprek met Rijkman Groenink. Ook op de reeks met militairen kijkt Verbraak met veel plezier terug. "Iedereen zei dat ze niets zouden vertellen. Daarin zijn de meeste tranen gevloeid. Niet dat dat een kwaliteitskenmerk is, maar je zal wel mensen die bereid waren zich open te stellen. We hebben altijd willen laten zien wie degene is áchter dat vak."

Koninklijke familie

Verbraak sluit niet uit dat Kijken in de ziel ooit nog terugkeert op televisie, bijvoorbeeld nog eens als tweeluik, zoals al vaker werd gemaakt. "Het is niet zo dat de titel van het programma voor altijd is afgeschreven. We houden wel op met de regelmaat van elke zomer. Maar stel dat ik de koninklijke familie zou kunnen portretteren, dan komen er echt nog wel zes delen."

Stoppen met vragen stellen doet Verbraak zeker niet. "De bedoeling is dat er een nieuwe interviewserie komt. Die zal meer in het verlengde liggen van de serie die ik heb gemaakt over mensen die binnenkort zullen sterven en over de achterblijvers. Het programma zal in de levensthema's liggen die we allemaal meemaken. Maar het gaat niet alleen maar over zware onderwerpen, hoor. Het is altijd onder voorbehoud bij de omroep, maar het zou kunnen dat de serie er volgende zomer is."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren