Iran vindt festivalbestuur Cannes fascistisch
(Novum) - Iran vindt dat het bestuur van het filmfestival van Cannes zich zelf fascistisch opstelt. Dat staat in een verklaring van de Iraanse onderminister van Cultuur Javad Shamaqdari, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Hij reageerde hiermee op het wegsturen van regisseur Lars von Trier, die op het festival zei een nazi te zijn.
"Misschien moet er een nieuwe definitie van vrijheid van meningsuiting in de encyclopedie komen", schrijft Shamaqdari. "Hoe het festivalbestuur in Cannes met Von Trier omgaat na zijn uitspraken, en hem dwingt zich meermalen te verontschuldigen, doet iedereen denken aan hoe de kerk in de middeleeuwen met Galileo omging." Iran ontkent het bestaan van de Holocaust.
Von Trier, die tijdens een persconferentie over zijn nieuwe film Melancholia zei Hitler te snappen en zelf een nazi te zijn, legt de schuld geheel bij zichzelf. "Ik vind vrijheid van meningsuiting een basisrecht van alle mensen. Mijn opmerkingen tijdens het festival waren echter dom, dubbelzinnig en nodeloos kwetsend."
De Deense regisseur legt uit dat ieder mens, ongeacht nationaliteit, ras of religie, in staat is tot extreme wreedheid, of juist het tegenovergestelde. "Als we bepaalde historische rampen alleen toeschrijven aan de wreedheid van een individu, geven we onszelf niet de gelegenheid ervan te leren en ze in de toekomst te voorkomen."
Von Trier werd vanwege zijn uitspraken bestempeld tot persona non grata. Het was de eerste keer in het 64-jarige bestaan van het filmfestival dat iemand werd weggestuurd. Melancholia bleef wel in de running voor de prijzen. Hoofdrolspeelster Kirsten Dunst won voor de film de prijs voor beste actrice. De prijs voor de beste film, de prestigieuze Gouden Palm, ging naar de Amerikaanse film Tree of Life met Sean Penn en Brad Pitt in de hoofdrollen.