Hitte maakt Boer zoekt vrouw 'ander programma'
AMSTERDAM - Het gegeven blijft hetzelfde: een aantal vrijgezelle boeren gaat onder toeziend oog van miljoenen televisiekijkers op zoek naar ware liefde. Toch is de tiende reeks Boer zoekt vrouw "weer heel anders". "We hebben nog nooit zo'n hete zomer gehad. Die hitte doet iets met het landschap, met de mensen. Het is weer een heel ander programma geworden", zegt Yvon Jaspers.
Ook de boeren en deelnemers maken elke nieuwe reeks Boer zoekt vrouw weer anders. "Het is de eindeloze bron van verhalen die ervoor zorgt dat het niet hetzelfde is." Ook voor de redactie van het programma is het tiende seizoen, vanaf zondagavond op tv, bijzonder. Slechts één brief maakt het verschil tussen gevolgd worden op televisie of op internet. "Dat is nog nooit voorgekomen. Op de redactie tellen we elke dag de brieven, we willen natuurlijk weten hoe er op de boeren wordt geschreven en met welke boeren we verder gaan op tv en met welke online."
De zoektocht naar de liefde van de vijf boeren met de meeste brieven is elke week te zien bij KRO-NCRV op NPO 1, de andere vijf worden voor de website van Boer zoekt vrouw gevolgd. "Het was voor ons als makers heel gek", zegt Yvon over het kleine verschil in het aantal reacties. "Wij wisten pas op het allerlaatste moment met wie we op tv doorgingen. En dat terwijl je toch al in de mensen duikt en nadenkt over wat je tijdens de dagdate gaat doen."
Intens moment
In totaal ontving de redactie van Boer zoekt vrouw dit jaar een kleine duizend brieven. Dat is minder dan er binnenkwamen na de oproepjes in 2014, het laatste seizoen dat in Nederland speelde. Toen kreeg boer Tom alleen al ruim 1800 brieven. "Het programma gaat niet om zoveel mogelijk brieven krijgen, de opzet is de ware liefde vinden'', vertelt de presentatrice. ''Dan maakt het helemaal niet uit hoeveel brieven je krijgt. Misschien is het zelfs wel moeilijker als je heel veel reacties krijgt. Twintig brieven heel serieus lezen is makkelijker dan dat je er tweeduizend krijgt, want waar moet je dan beginnen?"
Als die hobbel is genomen, begint het pas voor de naar een partner snakkende boeren. "Het is een heel intens moment. Voor veel oud-deelnemers is er een leven voor en een leven na Boer zoekt vrouw", weet Yvon, die met een aantal boeren nog veel contact heeft, maar al te goed. "We zijn getuige van een hele grote verandering, ook als de liefde er niet is. We proberen ze daar op voor te bereiden, maar eigenlijk kan dat niet."
Domme keuze
Achter de schermen worden de agrariërs, en hun potentiële partners, bijgestaan door een heel team. "Dat is er helemaal op ingericht om die mensen die vanuit het niets op een heel groot podium worden gehesen bij te staan. Vanaf de eerste dag tot in de oneindigheid zijn we er voor ze. Het is aan de boer of de vrouw zelf hoe intensief ze het willen, we begeleiden ze op maat."
Boer zoekt vrouw maakt altijd veel tongen los op social media. Die kunnen de boeren en deelnemers de komende tijd beter mijden, raadt Yvon aan. "Je kunt je heel druk maken en tijdens de uitzending Twitter volgen, maar je kunt het ook niet doen", zegt ze nuchter. "Natuurlijk zijn er mensen die vinden dat je een dikke kont hebt, een stomme stem of dat je een domme keuze maakt. Je kunt jezelf elke dag googlen en op social media je naam intoetsen, maar dat doe je op eigen risico. Ik ken weinig mensen die opgeknapt zijn van de reacties op social media."
Yvon noemt het leven zonder social media "een stuk relaxter". "Tuurlijk, je mist ook de complimentjes. Maar daar hoop je dan maar op een andere manier aan te komen."