logo songteksten.net

Soof de musical 'zoekt de randjes op'

AMSTERDAM - Het publiek dat plaatsneemt in de keuken waar hoofdpersoon Soof live kookt, bekende sportvrouwen die een rol gaan vervullen, een live-band en een voorstelling die aan de hand van publieksreacties na een proefperiode is uitgewerkt en aangepast. In meerdere opzichten is Soof de musical, die vanaf november in Nederlandse theaters te zien is, anders dan andere musicals.

“Het zoekt de randjes van het theater op”, zegt regisseur Jos Thie maandag bij de start van de repetities. “Het is anders dan de meeste musicals, maar dat maakt het juist bijzonder.”

De musical gaat, net als de eerste succesvolle film Soof uit 2013, over een chaotische moeder en cateraar met een problematisch huwelijk. Die werd in zowel de twee films als in de serie gespeeld door Lies Visschedijk. In de musical neemt Maike Boerdam de rol van “komische chaoot” op zich.

Soof-momentje

“Het voelt als een grote verantwoordelijkheid”, bekent Boerdam, die onder de indruk is van de populariteit van het personage. “Soof is echt een begrip geworden. Ik hoor mensen wel eens zeggen: ‘Ik had even een Soof-momentje’. Ik hoop dat ik dat neer kan zetten.” Maar de stijl van Visschedijk overnemen, wil de 42-jarige actrice niet. “Ik vind het fantastisch hoe zij het deed, ik hou van haar manier van spelen. Maar ik kan en wil haar niet nadoen. En dat is ook helemaal niet interessant. Ik moet het met mezelf doen.”

Voor inspiratie put ze deels uit haar eigen leven. “Dingen gaan bij Soof altijd een beetje mis en zo is mijn leven ook. Regelmatig eigenlijk, dat het net even mis gaat. Gelukkig kan ik dat nu allemaal meenemen.”

Voorwaarde

Ook de zes sportvrouwen, die elk een rolletje hebben in een deel van de voorstellingen, kunnen hun eigen ervaringen gebruiken op het podium. Voormalig wielrenster Leontien van Moorsel, voetbalsters Anouk Hoogendijk en Dominique Bloodworth, snowboardster Nicolien Sauerbreij, schaatster Annette Gerritsen en volleybalster Manon Flier kruipen namelijk in de huid van de sportster op wie Kasper, de ex-man van Soof, verliefd wordt.

“Toen de vraag kwam of ik auditie wilde doen, dacht ik: ‘Huh, hebben ze wel de juiste persoon?'", zegt voormalig voetbalinternational Anouk Hoogendijk (33). “We spelen wel een sportster, maar het acteren zelf is helemaal nieuw voor mij. Maar nadat ik met een van de hoofdrolspelers een scène had gedaan, was ik heel enthousiast.” Nicolien Sauerbreij (39) twijfelde geen moment, ook al heeft ook zij weinig toneelervaring. “Deze kans krijg je never nooit meer. Ik zei meteen ‘ja’. Maar wel onder een voorwaarde: ik ga niet dansen en zingen”, grapt ze.

Flair

Acteren vraagt iets heel anders van je dan sporten, vinden de dames. Nicolien: “In de sport train je wekenlang. Je kent je niveau en kunt vertrouwen op je lichaam. Het is allemaal heel fysiek.” Voor deze acteerklus hebben ze minder tijd om te oefenen. “Maar ik hoop dat dat ook onze kracht is”, vult Anouk aan. “Dat het misschien iets extra’s geeft aan de show. Wij moeten het juist van de spontaniteit en onze eigen flair hebben.”

Soof de musical gaat op 18 november in première in Breda en is daarna in het hele land te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren