Verkaik speelde première Wicked met hernia

Door ANP, dinsdag 25 september 2018 17:37, views: 11, bron: ANP

AMSTERDAM - Musicalster Willemijn Verkaik verging van de pijn tijdens de grootse Nederlandse première van de musical Wicked in november 2011. Zij stond die middag op het podium met een hernia.

Dat bekent ze in een interview in Dit boek is gezond, dat vanaf deze week in de winkels ligt. “Ik ging mentaal en fysiek door een hel”, vertelt de nu 43-jarige Verkaik. “Het was zo'n gevecht omdat je lijf heel hard aan de rem trekt en je verstand ondertussen maar met je loopt te discussiëren. Van: ‘dit kan niet, waarom doe je jezelf dit aan?’ tot ‘natuurlijk kan je dit, je moet doorgaan, bewegen is goed voor je, je kunt het publiek toch niet laten zitten!'''

Haar rug speelde al eerder op tijdens voorstellingen van Wicked in Duitsland, legt Verkaik uit. “Het onderzoeken van mijn eigen grenzen is een enorme ontdekkingsreis”, vertelt ze. “Ik ben mezelf daarbij een aantal keren enorm tegengekomen. Toen ik Wicked in Oberhausen speelde, moest ik een paar weken rust nemen vanwege stemproblemen.”

Topsport

De rol van heks Elphaba was fysiek heel zwaar voor Verkaik; ze stond toen maandenlang acht keer per week ruim twee uur non-stop op het podium. “Ik voelde me zo schuldig dat ik niet elke avond op het podium kon staan. Naarmate ik langer in het vak zit, ontdek ik beter wat voor mij werkt. Hoe ik het volhoud om acht keer per week topsport te bedrijven.”

De actrices leeft vooral tijdens zware speelperiodes heel bewust, voegt ze daaraan toe. “Ik rook niet, en als ik al een wijntje drink, dan blijft het bij één glas. Mijn stem is mijn belangrijkste instrument, daar moet ik zo ontzettend zuinig op zijn. Ik maak dan ook geen afspraken met andere mensen; ik praat amper als ik niet op de bühne sta.”

Dit boek is gezond analyseert tegenstrijdige geluiden, onderzoeken en meningen over gezondheid en vitaliteit. Daarnaast delen meer dan dertig BN'ers, zoals Barry Atsma, Hadewych Minis en Alex Klaasen, hun geheimen op dat gebied.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren