logo songteksten.net

Cartoonist Tjeerd Royaards krijgt Inkspotprijs

DEN HAAG - Een cartoon van de illegaal die in Parijs na een klimpartij een kind van een balkon redt, heeft maker Tjeerd Royaards dinsdag de Inktspotprijs 2018 opgeleverd. Titel van de cartoon is Good migrant, bad migrant?

De winnende tekening verscheen op 29 mei 2018 op zijn eigen website Cartoon Movement en werd meteen breed verspreid via social media. Het is de eerste maal dat Royaards de Inktspotprijs wint. Uit handen van juryvoorzitter Xander van der Wulp kreeg hij een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje).

Royaards verwijst met zijn cartoon naar de 23-jarige Mamoudou Gassama uit Mali, die wereldnieuws werd toen hij als illegaal in Parijs een kind redde dat aan een balkon hing. Hij kreeg prompt een verblijfsvergunning van president Macron.

"In een simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp", vond de jury. "Het is er eentje die je aan het denken zet, eigenlijk door een subtiele vondst van de tekenaar." De cartoon, waarin de held wordt vergeleken met een migrant die tegen een grenshek klimt, ging het hele internet over.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren