Hendrik Groen mist Prix Europa, VPRO wint wel

Door ANP, vrijdag 19 oktober 2018 22:23, views: 14, bron: ANP

BERLIJN - De radiodocumentaire en podcastserie Opgejaagd van de VPRO is vrijdag in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Prix Europa. De serie won de prijs in de categorie beste digitale audio. Opgejaagd was de enige productie uit ons land die in de prijzen viel, hoewel Nederland vorige maand veel nominaties in de wacht sleepte.

Onder meer Het geheime dagboek van Hendrik Groen wist zijn nominatie niet te verzilveren. De Prix Europa in de categorie tv-fictie ging naar onze zuiderburen. De tragikomische serie Gevoel voor tumor van het Vlaamse Eén won en liet niet alleen Hendrik Groen, maar ook de met een Gouden Kalf bekroonde film Jungle en de telefilm Gewoon vrienden achter zich. Ook de documentaires Alicia, over een tiener die jarenlang wacht op een pleeggezin, en De belofte van liefde vielen niet in de prijzen. De Prix Europa voor beste tv-documentaire ging naar het Duitse The Cleaners.

De Iris, de prijs die de bevordering van diversiteit beloont, ging ook niet naar Nederland. Hoewel vier van de zestien genomineerde programma's uit ons land kwamen, pakte het Franse Le temps des égarés de prijs. Ook de Nederlandse online projecten hadden het nakijken. Ook hier waren vier Nederlandse producties in de race, maar Sprakplay uit Zweden won de Prix Europa. Het KRO-NCRV-project Explosieve export over de handel in Nederlandse wapens eindigde als tweede en kreeg een eervolle vermelding.

Zweden was met twee beeldjes een van de grote winnaars van de avond. Ook Duitsland en Denemarken viel tweemaal in de prijzen.

Fransman Laurent Richard, oprichter van Forbidden Stories, werd uitgeroepen tot Europees journalist van het jaar. Voor die titel waren Tijs van den Brink en Sinan Can even in de race. Zij behoorden tot de 26 genomineerden, maar haalden de top vijf niet.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren