logo songteksten.net

'Ajax-Feyenoord' terug met originele acteurs

HAARLEM - In de Stadsschouwburg van Haarlem, die zijn eeuwfeest viert, herleeft Toneelgroep Centrum met de voorstelling Ajax?Feyenoord van Gerben Hellinga uit 1969. Acteurs die destijds aan de spraakmakende productie meewerkten, Hans Dagelet, Wim van der Grijn en Jules Hamel, doen wederom mee aan de eenmalige leesvoorstelling op 25 november.

De oorspronkelijke regisseur Carel Alphenaar neemt de voorstelling ook nu weer voor zijn rekening. Verder werken onder anderen Peter Römer en Elsje de Wijn mee.

Toneelgroep Centrum was vooral tussen 1965 en 1975 veelvuldig te zien in de Stadsschouwburg. De groep werd in 1960 door onder anderen Egbert van Paridon opgericht, met name om te komen tot nieuw Nederlandse toneelrepertoire. Schrijvers als Ton Vorstenbosch, Guus Vleugel, Paul Haenen, Wim T. Schippers en Gerben Hellinga kregen er kansen. Hellinga baseerde Ajax-Feyenoord op de wedstrijd die op 17 november 1968 werd gespeeld in het Olympisch Stadion. Hij maakte er door zijn aanpak volgens kenners inderdaad een nieuw soort toneel mee.

Centrum fuseerde in 1987 met het Publiekstheater tot Toneelgroep Amsterdam.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren