Docu Aretha Franklin eindelijk te zien

Door ANP, dinsdag 6 november 2018 02:22, views: 10, bron: ANP

LOS ANGELES - Een kleine vijftig jaar nadat hij werd gemaakt, wordt een documentaire over Aretha Franklin eindelijk binnenkort uitgebracht. De film Amazing Grace toont de kerkoptredens die uiteindelijk leidden naar het gospelalbum van Aretha met dezelfde naam.

De zangeres is in de film erg verlegen, vertelt nicht Sabrina Owens aan USA Today. "In niets de zelfverzekerde persoon die we later zagen. Ze zegt misschien vijf woorden in de hele film. Verder zie je haar alleen zingen, met een prachtige, charismatische stem." Tijdens de opnames van de docu was Aretha dertig en al een bekende soulzangeres. Met Amazing Grace ging ze terug naar haar roots, gospelmuziek uit de kerk.

Muzieklabel Warner liet de documentaire in 1972 maken om gelijk met het album Amazing Grace uit te brengen. De twintig uur aan opnames vertoonden echter allerlei mankementen, waardoor de film op de plank bleef liggen. De plaat kwam wel uit en is nog altijd de bestverkochte in het gospelgenre.

Strijd

Producent Alan Elliott kocht in 2008 de rechten van de docu. Hij voerde daar een tijdlang strijd over met Aretha, die beweerde dat hij haar beeltenis niet mocht gebruiken. De twee sloten een akkoord. In 2015 zal de film alsnog gaan draaien op een aantal festivals, maar daar stak de zangeres een stokje voor. In 2015 verklaarde ze tegenover lokale krant Detroit Free Press: "Het is niet dat ik niet blij ben met de film, want die is heel mooi. Maar ik mag er juridisch niets over zeggen, want er zijn problemen."

Nichtje Owens laat nu weten: "We hebben dat achter ons gelaten, en beide partijen kijken er naar uit om deze film met het publiek te delen." De film gaat later deze maand in première op festival DOC NYC in New York.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren