Stichting daagt NTR voor rechter over Zwarte Piet

Door ANP, vrijdag 9 november 2018 10:57, views: 18, bron: ANP

HAARLEM - Via een kort geding willen tegenstanders van Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas verbieden. De stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, waar de intocht volgende week is, voor de civiele rechter in Haarlem.

Ook het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard. De stichting eist een verbod op de volgens haar "racistische nationale intocht in Zaanstad. Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen, dit deden ze in georganiseerd verband'', zegt de stichting, die zich naar eigen zeggen inzet tegen "systematische onderdrukkingen. Dit kan en mag zo niet meer verder gaan.''

Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat het kort geding doorgaat. De NTR zegt al jaren geen stelling te willen nemen in het zwartepietendebat. In september stelde de omroep in eerste instantie dat alle pieten bij de intocht dit jaar roetveegkleurig zouden zijn. Maar later corrigeerde de omroep zichzelf en stelde dat er toch in Zaandam egaal zwarte pieten aanwezig zullen zijn.

Karikaturaal en racistisch

RTL besloot in 2016 al voortaan consequent geen Zwarte Pieten meer in beeld te brengen, maar in alle shows en programma's alleen maar gebruik te maken van roetveegpieten. De zender stelde met haar tijd mee te willen gaan en begrip te tonen voor de grote groep Nederlanders die de ouderwetse verbeelding van Piet als karikaturaal en racistisch beschouwen.

De intocht van Sinterklaas leidde vorige jaar in Dokkum tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Een groep van 34 Friezen blokkeerde de A7 en belaagde anti-pietdemonstranten. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de 'blokkeerfriezen' taak- en celstraffen geëist. De rechter doet vandaag uitspraak.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren