logo songteksten.net

Ekdom: White Album verrast na 50 jaar nog

BAARN - Zijn eigen exemplaar van The White Album uit 1968 is volledig versleten. Het wit van de hoes van het wereldberoemde dubbelalbum van The Beatles is inmiddels geel. "Ik noem het altijd The Yellow Album", zegt Radio 10-dj Gerard Ekdom, groot fan én kenner van The Beatles.

Vrijdag verscheen een nieuwe editie van The White Album, vijftig jaar nadat de plaat voor het eerst werd uitgebracht. De nieuwe versie is opgepoetst door Giles Martin, zoon van wijlen producer Beatles-producer George Martin en daardoor klinkt de muziek van The Beatles fris en modern als nooit te voren, zeggen kenners.

Ekdom is blij met de hernieuwde aandacht voor The White Album. "De plaat blijft verrassen. Er staan zulke mooie liedjes op zoals While My Guitar Gently Weeps, maar ook klassiekers als Ob-La-Di, Ob-La-Da en Birthday." Toch draait hij het album zelden. "Daar leent het zich niet voor. Het zijn geen hapklare brokken. Er zitten zoveel verschillende stijlen op de plaat en er staan ook experimenten op zoals Revolution 9."

Veel vrolijkheid

Volgens Ekdom was The White Album een invloedrijk album. "The Beatles durfden eindelijk iets te zeggen over de situatie in de wereld." Tegelijkertijd was de plaat ook een statement naar de fans. "Iedereen dacht dat de Beatles ruzie hadden, maar er zit juist heel veel vrolijkheid op het album."

Ekdom heeft de nieuwe White Album nog niet. "Maar ik rij zo maar even naar platenmaatschappij Universal. Je hoort toch net iets meer in de opgepoetste versie. Ik ben vooral benieuwd naar de Esher Demos. Dat zijn de demotapes die bij George Harrison zijn gevonden en nu ook als extra zijn uitgebracht."

The Analogues

Bart van Poppel van The Analogues, een van de bekendste Beatlescoverbands ter wereld, heeft die nieuwsgierigheid ook naar Esher Demos. Hoewel hij en de band ter ere van de release vrijdag een miniconcert gaven bij de Amsterdamse platenzaak Concerto, volstaat voor Van Poppel de originele versie van The White Album. "Bij de opgepoetste versie, hoor je ineens dat orgeltje heel hard, maar de nummers zijn in hun imperfectie al heerlijk."

The Analogues treden vrijdagavond op in het Bredase Chassétheater. De band speelt daar het volledige album live. Iets dat The Beatles zelf nooit hebben gedaan. "Toen The White Album uitkwam waren ze al gestopt met optredens. Moeilijk vind Van Poppel The White Album niet, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is exotischer en daardoor lastiger te spelen. Bij The White Album gaan ze weer terug naar de essentie. Het leunt heel erg op de zang en is persoonlijker."

Ook Van Poppel ziet in The White Album een statement richting de fans. "The White Album was echt voor de liefhebber. De Beatle Mania was hierna echt wel voorbij." Zelf verheugt Van Poppel zich het meest op het nummer Happiness Is A Warm Gun. "Dat nummer heeft zoveel in zich. Het zijn eigenlijk drie of vier stukken."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren