logo songteksten.net

Vlaams-Nederlandse hit Girl in VS gecensureerd

BRUSSEL - De Vlaams-Nederlandse film Girl, op dit moment een grote hit in de bioscopen in talloze Europese landen, wordt in de VS gecensureerd. De film zal in Amerika vanaf januari te zien zijn op de streamingdienst Netflix. Maar vrijwel alle naaktscènes zijn verwijderd, meldt regisseur Lukas Dhont in de Vlaamse krant De Morgen.

Girl gaat over een jonge transgender die ballerina wil worden. Het drama won al een wagonlading prijzen, onder meer op het festival van Cannes. De film bevat een aantal scènes met enig naakt en één fragment waarin de hoofdpersoon orale seks heeft.

Netflix heeft besloten deze scènes te verwijderen of te hermonteren, zodat in elk geval de penis van hoofdrolspeler Victor Polster niet te zien is. Regisseur Dhont is niet blij met het besluit, “maar ik heb er mij bij neergelegd”, zegt hij in de krant. “Netflix wil niets aan het toeval overlaten.”

Dhont vindt het inhoudelijk niet logisch om de penis uit de scene te monteren. “Als wat daarin te zien is voor mij niet essentieel was, dan had het er ook niet in gezeten. Maar we hebben er lang over gepraat, ik heb mijn mening gegeven, en je voelt dat Netflix schrik heeft voor controverse”, legt hij uit. Girl doet het momenteel ook goed in de Nederlandse bioscopen; in de arthousetheaters trok de film in nog geen twee weken tijd bijna 50.000 bezoekers.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren