Kabinet vult budget publieke omroep toch weer aan

Door ANP, vrijdag 16 november 2018 15:59, views: 12, bron: ANP

DEN HAAG - Het kabinet springt toch nog een keer bij om de teruglopende reclame-inkomsten van de NPO te compenseren. De publieke omroep krijgt volgend jaar 40 miljoen euro extra, laat minister Arie Slob (Media) weten.

De Tweede Kamer, onder leiding van coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie, had op de hulp aangedrongen. Voorwaarde was wel dat de NPO met een goed plan zou komen om uit de problemen te geraken. Dat plan ligt er inmiddels en voldoet aan alle voorwaarden, schrijft Slob aan de Tweede Kamer.

De omroepen moeten zelf ook nog 22 miljoen euro bezuinigen, maar snijden daarbij zo min mogelijk in hun programma's. Ze trekken zelfs wat meer geld uit ,,voor journalistieke producties'', meldt de minister.

Bezuinigingen

De NPO waarschuwde eerder dat er zonder extra geld niet te ontkomen viel aan bezuinigingen op journalistieke programma's als Brandpunt+, Andere Tijden en Tegenlicht. Dat was tegen het zere been van sommige partijen in de Tweede Kamer, die zich gechanteerd voelden.

De NPO zit in geldnood doordat hij steeds minder verdient aan de verkoop van reclamezendtijd. De afgelopen jaren dichtte het kabinet het gat met geld uit een reservepotje, maar dat is inmiddels leeg. De NPO heeft een aantal maatregelen voorgesteld om dat potje weer te vullen, schrijft Slob.

Om het omroepbestel toekomstbestendig te maken moet het hoognodig op de schop, vindt de minister. De komende maanden zet hij op papier hoe die nieuwe publieke omroep eruit zou moeten zien.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren