Film over detentiecentrum wint prijs op IDFA

Door ANP, dinsdag 20 november 2018 19:52, views: 10, bron: ANP

AMSTERDAM - Een film die zowel een zwaarbewaakt Australische detentiecentrum als een heel andere vorm van migratie, namelijk de krabbentrek, in beeld brengt, is op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) bekroond met een mensenrechtenprijs. Island Of The Hungry Ghosts van Gabrielle Brady is de winnaar van de zogeheten Amsterdam Human Rights Award.

De Australische winnares "maakt op een krachtige wijze gebruik van metaforen in een filmische allegorie van hedendaagse migratieproblemen'', oordeelt de jury die de prijs uitloofde. Het eiland uit de titel is Christmas Island, waar ver van het Australische vasteland migranten soms jarenlang worden vastgehouden. Brady filmde onder meer een traumatherapeut die mensen die er verblijven bijstaat.

"We kennen honderden films over vluchtelingen, maar deze film brengt ons iets bijzonders'', oordeelt de vakjury. "Deze film verklaart dat iedereen die betrokken is bij deze crisis lijdt.''

Wethouder Rutger Groot Wassink reikte de door de gemeente in het leven geroepen prijs dinsdag uit. De winnares krijgt 25.000 euro. Vorig jaar ontvingen de makers van Piripkura, over Indianen in de Amazone, de onderscheiding als eersten.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren