logo songteksten.net

Douwe Bob en Trijntje Oosterhuis in War Child-show

LELYSTAD - Douwe Bob, Trijntje Oosterhuis en The Voice Kids-winnares Yosina treden woensdag op tijdens de tv-show Jij&Ik voor War Child. De EO-show, die live te zien is op NPO 1, wordt net als voorgaande jaren gepresenteerd door ambassadeurs Marco Borsato en Tooske Ragas.

Tijdens de televisieshow vraagt War Child op een muzikale manier aandacht voor de situatie van miljoenen oorlogskinderen wereldwijd. Een op de zes kinderen groeit op in een conflictgebied, legt Tooske uit, voorafgaand aan de repetities van de show. Ze hoopt met Jij&Ik nog meer oorlogskinderen een veilige plek te kunnen geven. “Zo’n plek is cruciaal voor het kunnen verwerken van heftige ervaringen.”

Vier talentvolle kinderen betreden samen met een ouder het podium. Wieke (14) en haar vader Menno (43), Quincy (16) en vader Larry (56), Luc (12) en zijn vader (46) en Ceder (10) en haar moeder Denyse (37) gaan de muzikale strijd met elkaar aan. Ze werden door Marco en Yosina gekozen uit de meer dan honderd inzendingen.

Band tussen ouder en kind

De zingende koppels brengen dit jaar ieder twee nummers ten gehore. Zo kan de kijker kennismaken en tegelijkertijd zien wat de band tussen de ouder en het kind is. Die band tussen kinderen en hun ouders is ontzettend belangrijk, weet Marco. Maar in oorlogsgebieden raakt die vaak verstoord. “Toch wordt Jij&Ik geen zware avond. De optredens zijn vrolijk, maar we proberen zo wel aandacht te vragen voor kinderen die het moeilijker hebben.”

Wieke, die eerder meedeed aan The Voice Kids en het Junior Songfestival, opent de show samen met haar vader. Samen zingen ze het nummer Faith. Lang hoefde ze niet na denken om zich aan te melden. “War Child helpt kinderen die zich heel erg alleen voelen”, vertelt ze. “Zij laten kinderen zich weer kind voelen. Dat is iets heel moois.”

Reis naar Oeganda

Marco is dit jaar twintig jaar ambassadeur van War Child. Hij reisde af naar Oeganda om kinderen op te zoeken die hij tijdens een eerdere reis naar het Afrikaanse land ontmoette. “Ik wilde met eigen ogen zien of ze met de hulp van War Child hun leven weer hebben kunnen oppakken.” Die ontmoetingen waren volgens hem enorm bijzonder. “Het is gelukt om een jongen op te zoeken die ik jaren geleden had leren kennen. Hij was inmiddels advocaat en het gaat goed met hem. Dat is heel mooi om te zien.”

Douwe Bob maakt tijdens de tv-avond ook zijn opwachting. Hij treedt op met zijn nieuwe single Shine. Volgens hem past het nummer goed bij het thema van de avond. “Het gaat om kinderen die kunnen schitteren, om hen te zien floreren in wat ze het liefste doen”, vertelt hij. “Er zijn miljoenen kinderen op deze wereld die dat niet kunnen. Het is goed om daar bij stil te staan.”

Kijker beslist

Vorig jaar konden met de opbrengst 4378 extra oorlogskinderen geholpen worden. De show werd toen gewonnen door vader David (36) en dochter Stella (10) uit Utrecht. Welk koppel er dit jaar met de winst vandoor gaat, beslist de kijker.

Jij&Ik voor War Child is om 21.25 uur te zien op NPO 1.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren