logo songteksten.net

Kranten vernietigend over politicus van jaar-strijd

AMSTERDAM - Columnisten in een aantal grote kranten zijn dinsdag vernietigend in hun oordeel over de verkiezing van de Politicus van het Jaar. VVD-parlementariër Klaas Dijkhoff werd door het opiniepanel van EenVandaag uitgeroepen tot de beste politicus van het jaar.

Er was van tevoren al veel kritiek op de nominaties; onder meer Thierry Baudet en Geert Wilders waren ook in de race voor de onderscheiding. Onder meer op sociale media werd veel kritiek geuit dat er geen vrouwen op de lijst stonden en dat de nominaties vooral gingen naar mensen die keer op keer de media wisten te halen met onhaalbare plannen.

NRC-columnist Tom-Jan Meeus constateert dat er geen criteria zijn om ‘politicus van het jaar’ te worden. In het verleden maakten parlementair journalisten de keuze, maar die stopten ermee omdat de criteria onduidelijk waren en veel ruimte boden voor sabotage. “De onduidelijkheid over de criteria is nu in handen van dat panel, en inderdaad: die doen ook maar wat”, schrijft Meeus. “Dijkhoff werd gekozen dankzij populaire plannetjes die zoveel weerstand opriepen dat ze erop uitgekozen leken: gratis je profiel verscherpen met kansloze ideeën.”

NPO's eigen oliebollentest

Volkskrant-columnist Frank Heinen noemt de verkiezing “NPO’s eigen oliebollentest”. Ook Heinen verwijst naar de proefballonnetjes van Dijkhoff. “Dat klinkt feestelijk, maar in Dijkhoffs praktijk betreft het voornamelijk het verkennen van wat dubieus, anti-rechtsstatelijk terrein. Dat waarderen mensen kennelijk, legde chef opiniepanel Gijs Rademaker opgewekt uit.” Volgens de columnist is “het trekken van aandacht eigenlijk het enige wat je als politicus hoeft te kunnen. Een prestatie die ruimhartig wordt beloond, met nog een beetje extra aandacht.”

In het AD constateert columnist Özcan Akyol dat de Tweede Kamer blijkbaar “het domein is geworden van de grote bek. Het enige dat de drie laatste genomineerden gemeen hebben is dat zij in het jaar van hun uitverkiezing helemaal niets hebben gepresteerd op politiek niveau - geen hond die de vruchten kan plukken van hun daden. (...) Wie het meest getapt overkomt, zonder noemenswaardige wapenfeiten of ook maar de schijn van constructieve ideeën, kan zich al kronen tot oppermeester van het hele gezelschap.”

Op Twitter organiseerden critici de afgelopen week een alternatieve verkiezing tot politicus van het jaar. Hier werd D66-minister Sigrid Kaag uitgeroepen tot de winnaar. Op de tweede plaats stond Europarlementariër Judith Sargentini, die in de Europese Unie de ondemocratische ontwikkelingen in Hongarije aan de kaak stelde. Op de derde en vierde plaats eindigden het Amsterdamse raadslid Sylvana Simons en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren