logo songteksten.net

Van ‘t Hek 'heel vrolijk' door succes Flappie

AMSTERDAM - Cabaretier Youp van ‘t Hek wordt al veertig jaar heel vrolijk van het onverwachte succes van zijn lied Flappie. Dat laat hij op eerste kerstdag weten in een korte reactie op de verkiezing van het nummer tot beste Nederlandstalige kerstlied ooit. De verkiezing werd georganiseerd door NPO Radio 5.

“Soms schiet je raak met een oorspronkelijk voor een studentencabaret geschreven best wel simpel liedje”, laat Van ‘t Hek weten. “Ik word daar al veertig jaar heel vrolijk van.”

Flappie eindigde in de enquête net voor De Kerstezel van Harrie Jekkers. Luisteraars konden de afgelopen weken stemmen op een lijst van zestig Nederlandstalige kerstliedjes, iets wat ze massaal deden.

Ik ben een kerstbal

De meeste stemmen kreeg Flappie, het nummer dat Youp van ‘t Hek in 1981 uitbracht als single. Het nummer werd in eerste instantie totaal geen hit, maar ontpopte zich in de loop van de decennia tot klassieker. Na Flappie en De Kerstezel volgen op plek drie en vier Bakske vol met stro van Urbanus en Ik ben een kerstbal van Paul Haenen en Wim T Schippers.

De lijst van zestig genomineerde nummers was samengesteld in overleg met muziekkenner Vic van de Reijt, die onlangs een cd uitbracht met Nederlandstalige kerstliedjes. Er stonden niet alleen bekende liedjes op de lijst, maar ook minder bekend kerstwerk van vaderlandse artiesten, zoals Er was eens een tuinder in Amstelveen van Wim Sonneveld, Klein hoekje van Wim de Bie, Jubelzang van Drs P en Gaandeweg van Carrie Tefsen en Kinderen voor Kinderen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren