logo songteksten.net

Schnabbels NPO nog niet opgenomen in register

HILVERSUM - Slechts drie van de elf omroepen in Hilversum geven de nevenfuncties van hun journalisten op. Dat meldt NRC donderdag op basis van eigen onderzoek.

Alleen de NOS, VPRO en Human houden op dit moment hun register bij. De verplichting geldt sinds een jaar, mede op verzoek van de Tweede Kamer. Nevenfuncties zouden namelijk mogelijk tot belangenverstrengeling kunnen leiden. Belangrijke journalistieke en gezichtsbepalende gezichten en hoofdredacteuren moeten voortaan transparant zijn over hun extra activiteiten.

Een woordvoerder van NPO bevestigt dat de meeste omroepen er nog niet aan zijn toegekomen om de nevenfuncties van hun coryfeeën te registreren. De reden van de vertraging is dat er enige onduidelijkheid en verwarring was over de richtlijnen en de exacte invulling van het nieuwe register. Zo was bijvoorbeeld niet duidelijk welke programma’s exact ‘journalistiek’ zijn en dus moeten voldoen aan de nieuwe gedragscode.

Human interest

CIPO, het nieuwe controleorgaan van NPO, publiceerde vorige week een aanvulling op de website hierover. Volgens NRC zouden de programma’s van bijvoorbeeld Yvon Jaspers niet onder de nieuwe richtlijnen vallen. De KRO-NCRV-presentatrice ligt onder vuur vanwege de goedbetaalde schnabbels die zij al jarenlang doet voor ForFarmers, het grootste veevoederbedrijf van Europa. De boodschap die zij uitdraagt voor ForFarmers komt overeen met de boodschap van het programma Onze Boerderij dat zij voor NPO maakt.

Omdat Onze Boerderij onder ‘human interest’ valt en niet onder ‘journalistiek’ hoeft Jaspers haar nevenactiviteiten niet in het register op te nemen. Omroepen moeten overigens door presentatoren wel al op de hoogte worden gesteld van nevenactiviteiten. Volgens NPO moet het register “binnen een paar weken” door alle omroepen zijn ingevuld en bijgewerkt.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren