M*A*S*H-ster Alan Alda door collega's geëerd

Door ANP, maandag 28 januari 2019 08:35, bron: ANP

LOS ANGELES - De Amerikaanse acteur Alan Alda, die wereldberoemd werd in de comedyserie M*A*S*H is door zijn collega's in het zonnetje gezet voor zijn acteercarrière met een lifetime achievement award bij de Screen Actors Guild (SAG) Awards.

De 82-jarige Alda, die al ruim zestig jaar werkt als acteur, kreeg de prijs uit handen van Tom Hanks. Alda maakte vorig jaar bekend dat hij sinds drie jaar lijdt aan de ziekte van Parkinson. In zijn dankwoord zij hij: "Ik zie meer dan ooit hoe trots ik ben om deel uit te maken van onze broederschap en zusterschap van acteurs." Hij kreeg een staande ovatie.

Alda speelde tientallen rollen in films en series. Maar hij is het meest bekend om zijn rol als ongehoorzame, ondeugende maar ook bekwame legerchirurg Benjamin Franklin "Hawkeye" Pierce in M*A*S*H, de komedieserie die zich afspeelde op een militair veldhospitaal tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren 50. In totaal werden 251 afleveringen gemaakt. De serie won vele onderscheidingen, waaronder veertien Emmy Awards.

De reeks werd op de Nederlandse televisie uitgezonden door de AVRO tussen 1972 en 1983.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren