logo songteksten.net

Gremlins-acteur Dick Miller (90) overleden

LOS ANGELES - Acteur Dick Miller, vooral bekend van zijn bijrollen in een groot aantal iconische films in de jaren tachtig, is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het vakblad Variety.

Miller werd het bekend als Murray Futterman in de wereldberoemde komische horrorfilms Gremlins 1 en 2 uit 1984 en 1990. De oorlogsveteraan heeft een grote angst voor alles wat vreemd en niet-Amerikaans is en waarschuwt daarom als eerste voor de ‘mogwai’, het schattige wezentje waar als hij nat wordt de Gremlins uit voortkomen.

Miller verscheen in een groot aantal films van Gremlins-regisseur Joe Dante, zoals Piranha (1978), The Howling (1981), Twilight Zone (1983), Innerspace (1987), Matinee (1993) en Small Soldiers (1998). Miller was zelf een veteraan die in zijn tijd bij de Amerikaanse marine een studie psychologie afrondde. Hij begon zijn baan in een ziekenhuis voor geesteszieke mensen te combineren met het schrijven van teksten en acteren op Broadway.

Eigen documentaire

Eind jaren vijftig werd Miller steeds vaker gevraagd voor rollen in horrorfilms; hij werkte onder meer veel samen met horrorregisseur Roger Corman. Ook was Miller te zien in de sf-klassieker The Terminator (1984) die de doorbraak voor acteur Arnold Schwarzenegger betekende. De veteraan was geliefd bij veel grote regisseurs en stond bekend als een bijzonder aardige en bescheiden man.

In totaal was Miller te zien in meer dan 180 films en series. Hij werkte door tot op hoge leeftijd; onlangs rondde de acteur de opnames af van de horrorfilm Hanukkah, waarin hij te zien is als rabbi. In 2014 was Miller zelf het onderwerp van een documentaire, That Guy Dick Miller!, over zijn leven en carrière.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren