Herman Finkers is bezig met lesmodule Twents

Door ANP, maandag 4 februari 2019 17:08, bron: ANP

ALMELO - Cabaretier Herman Finkers is bezig met een lesmodule in het Twents te maken. Dat vertelt hij in een interview met RTV Oost. De komiek vindt het raar dat leerlingen in Twente geen lessen kunnen volgen in hun moerstaal.

Finkers kwam op het idee om de module te gaan ontwikkelen toen hij van een nichtje hoorde dat ze in Twente wel examen in het Fries kon doen, maar niet in het Twents.

"Er zijn wel eens jonge mensen naar me toegekomen, twintigers, die vertellen dat ze op school Grieks, Latijn, Duits en Engels leren. Maar geen Twents”, vertelt de cabaretier in het interview. “Ouders leren het hen ook niet, als ze al Twents kunnen. En grootouders praten ook Nederlands tegen ze. Ze vinden het jammer dat ze hun eigen moedertaal niet spreken.”

Toen de komiek dat hoorde, besloot hij daar verandering in te gaan brengen. “Toen dacht ik, eigenlijk te gek dat het niet in het Twents is. Het lijkt me mooi om een lesmodule in het Twents voor school te maken, dus daar ben ik mee bezig.”

Populaire regiosoap

Het is niet duidelijk wanneer Finkers het project hoopt af te ronden en wanneer de module beschikbaar komt voor scholieren of docenten. De woordvoerder van Finkers was maandag niet voor commentaar bereikbaar.

De cabaretier staat te boek als een fervent pleitbezorger van streektalen. Hij ontwikkelde eerder mede de populaire Twentse regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond en is binnenkort te zien in de Twentstalige speelfilm De Beentjes van Sint Hildegard.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten