logo songteksten.net

Pop-uprestaurant sluit expres mensen buiten

AMSTERDAM - De grootste voeten, de kortste armen, de dikste wenkbrauwen, te lang, blond - dat zijn een paar van de eigenschappen op grond waarvan je een diner kunt mislopen bij Restaurant Buitensluiting. Het is een pop-uprestaurant dat in Amsterdam deze donderdag tot en met zaterdag open is, op initiatief van het Liliane Fonds.

Het driegangenmenu van het restaurant is samengesteld door tv-kok Miljuschka Witzenhausen: “80 procent van mensen (waaronder veel kinderen) met een handicap woont in een ontwikkelingsland en dat zijn juist de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben. Buitengesloten worden is vreselijk, zeker voor kinderen. Dit initiatief is een creatieve manier om aandacht te vragen voor een wereldwijd probleem."

De bedoeling is dat gasten aan den lijve ondervinden hoe het is om te worden buitengesloten op basis van een uiterlijk kenmerk, zoals miljoenen gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden dat dagelijks ervaren. Bij de ingang van het restaurant, dat vijftig tafels telt, staat een draairad met allerlei lichamelijke kenmerken. Daarmee wordt per dag bepaald wie er wordt gediscrimineerd. Mensen met zo'n kenmerk mogen wel met hun gezelschap mee naar binnen, maar worden niet bediend. Zij krijgen alleen water en brood.

Na het eten krijgen gasten geen rekening, maar wel de mogelijkheid een donatie te doen aan het Liliane Fonds. De hoogte ervan mogen ze zelf bepalen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren