logo songteksten.net

Spits en Harding hadden meeste invloed op radio

HILVERSUM - Zonder Frits Spits en Lex Harding had radio er de afgelopen honderd jaar heel anders uitgezien. De twee mannen zijn gekozen tot vijf van de meest invloedrijke personen op de Nederlandse radio. Ook Hanso Idzerda, Kees Buurman en Willem van Kooten horen in dat rijtje thuis. De vijf staan op de #RADIO100-lijst, een initiatief van mediavaknieuwsplatform Spreekbuis.nl, die vanwege het honderdjarig bestaan van de radio is samengesteld.

De mannen zijn gekozen door een jury bestaande uit radiobaas Arjan Snijders, mediahistoricus Huub Wijfjes en mediadeskundige Ron Vergouwen. Zij bogen zich over de lijst die bestaat uit in totaal honderd namen.

Idzerda werd gekozen omdat hij in 1919 de allereerste langeafstandradio-uitzending ter wereld verzorgde. Spits wordt door de jury geroemd om zijn "unieke combi van speelsheid en inhoud". Buurman, die vanaf 1966 jarenlang voor de NOS werkte, was volgens het juryrapport belangrijk als voorvechter van een nauwere samenwerking tussen de publieke omroepen. Harding, een van de initiatiefnemers van Sky Radio en Radio 538, heeft het "radiolandschap kleur gegeven". Van Kooten, die in de jaren zeventig het eerste horizontaal geprogrammeerde radioprogramma op de publieke omroep presenteerde, staat in de lijst vanwege zijn vele innovaties.

Opvallend aan de lijst is dat slechts 8 procent bestaat uit vrouwen. Volgens Spreekbuis.nl heeft dit te maken met de "tijdsgeest van afgelopen eeuw" en de beperkte arbeidsparticipatie van vrouwen tot halverwege de jaren zeventig. Onder anderen Tineke de Nooij, Mia Smelt en Jetty Paerl wisten een plekje te bemachtigen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren