logo songteksten.net

Kenners zien flinke kluif voor Van der Vorst

AMSTERDAM - Peter van der Vorst heeft “heel wat op zijn bordje liggen”. Dat stelt mediakenner Bert van der Veer, die heel wat hoofdpijndossiers ziet voor de kersverse directeur van RTL.

“Allereerst zal hij het probleem RTL Late Night moeten tackelen. Het is de vraag wat er met The Voice gaat gebeuren en er zijn meer programma’s die een beetje sleets zijn geraakt en wat aandacht verdienen.” Genoeg werk aan de winkel dus voor Peter, die vrijdag aantreedt.

Wat RTL Late Night met Twan Huys betreft zijn er volgens Van der Veer “eigenlijk nog maar twee opties”. “Rigoureus veranderen en het decor helemaal wisselen”, zegt de mediakenner, die ook stelt dat het waarschijnlijk lastig wordt een andere presentator te vinden die de latenighttalkshow nog aandurft. “Een andere optie is dat je je verlies toegeeft, dat het niet gelukt is.”

Nieuw talent

Ook mediastrateeg Evert Bronkhorst vindt het tijd voor veranderingen bij RTL Late Night. “Je moet een keuze maken, want dit gaat ‘m niet worden zoals het nu is.” Bronkhorst ziet eveneens twee opties. “Of je kiest voor een zwaarder journalistieke talkshow, die misschien wat verder weg staat van de traditionele RTL-kijker. Of je kiest voor een luchtigere talkshow, maar dan zet je er een andere host neer.”

Dé uitdaging voor de nieuwe directeur wordt volgens Bronkhorst “het opvullen van de gaten die vallen door het vertrek van gezichten en formats naar Talpa”. De overstap van sterren als Linda de Mol en Wendy van Dijk kan volgens de mediastrateeg maar deels worden opgevangen door nieuw talent. “Dat kan niet heel makkelijk een vrijdag- of zaterdagavond dragen. En Chantal Janzen kan niet álles doen.”

Drama

Toch ziet Bronkhorst ook een grote kans voor RTL. “Zet in op Nederlands drama en soaps, ik denk dat daar een kans is om je te onderscheiden. Bij Talpa zie ik dat soort programma’s nog niet op de planning staan.” Ook drukt hij Van der Vorst op het hart te zorgen voor urgentie. “Programma’s die je realtime moet kijken om mee te kunnen praten, zoals Expeditie Robinson, De Luizenmoeder en Wie is de mol?. Dat wil je zien, want daar wordt de volgende ochtend over gepraat.”

Beide mediakenners vinden dat de bezem ook door de doordeweekse programmering van RTL moet. Zo is Van der Veer de klus kwijt rond Herman den Blijker. “Die heeft zoveel verschillende formules dat ik niet meer weet wat nu zijn programma is.” Ook de woonprogramma’s kunnen volgens Van der Veer een frisse wind gebruiken. “Ik zie Martijn Krabbé wel erg vaak empathisch door het beeld lopen.”

De gouden tip van Van der Veer voor Van der Vorst is ‘s ochtends wat langer in bed te blijven liggen. “Zet je wekker niet voor de kijkcijfers, die komen al rond 07.00 uur. Wacht totdat je bent opgestaan en hebt gedoucht”, lacht de mediakenner, voor wie kijkcijfers nog steeds heilig zijn. “Dan is het een uur of 09.00, heb je tenminste nog twee uur het idee gehad dat je het misschien redelijk hebt gedaan en begin je een stuk prettiger aan de dag.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren