logo songteksten.net

Kaiser Chiefs 'betekenisvoller' op donkere plaat

(Novum) - Kaiser Chiefs voelt zich als herboren. De Britse band, die na drie jaar weer met een nieuwe plaat komt, nam een sabbatical om nieuwe inspiratie op te doen. "We zijn weer een nieuwe band."

"Het concept voor ons nieuwe album is geweldig", vertelt bassist Simon Rix aan Novum Nieuws. Tijdens het maken van de plaat kwam zanger Ricky Wilson met het idee om twintig nummers op de website te zetten, waaruit fans tien favorieten kunnen kiezen. Vervolgens kunnen ze hun eigen cover ontwerpen en hun eigen album samenstellen.

"Het is het antwoord op een aantal problemen waar we tegenaan liepen", zegt de 33-jarige Rix. "We bedachten: met de nieuwe plaat moeten we iets anders, spannends doen." De groep zat vooral in de maag met het feit dat muziek tegenwoordig makkelijk te downloaden is via internet.

"Het is een wegwerpartikel geworden. Toen ik klein was, was het heel wat om een nieuw album te kopen. Met onze nieuwe plaat proberen we dat gevoel terug te brengen." Naast het album dat fans zelf kunnen samenstellen, brengt de groep ook een 'regulier' album uit. In Nederland ligt dat vanaf 24 juni in de schappen.

"Alles is weer spannend en nieuw", vindt Rix. Hij en zijn bandmaatjes namen na de vorige plaat Off With Their Heads, die in 2008 uitkwam, een sabbatical om dingen op een rijtje te zetten. "We zijn allemaal weer enthousiast. We hadden echt even een lege agenda nodig. Na een paar maanden verveelden we ons al dood, en gingen we weer aan de slag."

Volgens Rix zijn de nummers op The Future Is Medieval 'donkerder' dan voorheen. "Dat komt door persoonlijke problemen. Niet tussen de bandleden onderling, maar elk apart hebben we dingen meegemaakt." De bassist stelt dat de liedjes daardoor meer betekenis hebben. "We hebben er meer emotie in gelegd, meer expressie. Dit is echt onze beste plaat tot nu toe."

De Britten stonden maandag op Pinkpop. "Dat was geweldig", vindt Rix. Het was in 2005 een van de eerste grote festivals waar de mannen speelden toen ze bekend werden. "Deze keer was het heel anders om er te staan, want we speelden nu nummers die mensen al kenden. En we hebben nieuwe liedjes laten horen, waar het publiek goed op reageerde."

Kaiser Chiefs komt in november terug naar Nederland om een show te geven in de Heineken Music Hall. Rix houdt van zowel festivals als optredens in een concertzaal, maar krijgt er een kick van als hij festivalbezoekers weet te verrassen. "Als je iemand kunt vinden die van tevoren geen fan was en na ons optreden wel, geeft dat me een goed gevoel."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren