OM bekijkt na klachten column over Urk

Door ANP, vrijdag 15 maart 2019 20:00, views: 56, bron: ANP

URK - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bekijken of een column over Urk die is uitgesproken op NPO Radio 1 strafbaar is. Dat meldt het OM op Twitter. Er waren enkele klachten over binnengekomen. Volgens een woordvoerster ligt de prioriteit evenwel bij het bewaren van de rust en orde op Urk.

De column van schrijver en columnist Elfie Tromp was te horen in de rubriek De Druktemaker in het programma De Nieuws BV. Tromp zei onder meer: "Welkom in Urk, waar de kleingeestigheid hand in hand gaat met de inteelt en ja, dat mag ik zeggen, want het is zo. Het dorp heeft zelfs zijn eigen afwijking; de ziekte van Buchem. Dat is een erfelijke ziekte die enkel en alleen in Urk voorkomt. Inteelt, je wordt er nooit slimmer van. Wel racistischer, zo blijkt." Burgemeester Pieter van Maaren meldde via Twitter dat hij de column kwetsend vindt. Hij heeft contact opgenomen met het OM.

De Nieuws BV is een programma van BNNVARA. De omroep meldt in een verklaring te begrijpen dat de column discussie oproept. "Onze columniste zet in haar column de ongeregeldheden in Urk immers in scherpe bewoordingen neer en zij gebruikt pittige metaforen. Dat mag echter in een column, zeker wanneer die aansluit bij een kwestie die onderwerp is van maatschappelijk debat. De maker heeft in zo’n publicatie immers een grote mate van vrijheid." De uitkomst van een onderzoek naar mogelijk strafbare feiten ziet de omroep met vertrouwen tegemoet.

Op Urk liep maandagavond een ruzie bij een snackbar uit op een vechtpartij in en bij een huis aan de Noorderpalen. Daar had zich een groep van enkele tientallen jongeren verzameld. Twee van hen drongen het huis binnen en raakten in gevecht met de Marokkaanse bewoners. Hierbij raakte een 36-jarige vrouw lichtgewond.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren