logo songteksten.net

Commissariaat beboet AVROTROS voor T-shirt Gort

HILVERSUM - Het Commissariaat voor de Media legt AVROTROS een boete op van 10.000 euro vanwege het overtreden van de Mediawet. In een aflevering van het programma Gorts Wijnkwartier in juni 2018 droeg presentator Ilja Gort een T-shirt dat ook in zijn eigen webshop te koop was. Daarmee was er sprake van een “vermijdbare uiting”, aldus de waakhond.

Volgens de Mediawet is het niet toegestaan dat “het media-aanbod van de publieke mediadiensten vermijdbare uitingen bevat die onmiskenbaar tot gevolg hebben dat de afname van producten of diensten wordt bevorderd”. Door het T-shirt te dragen, overtrad Gort deze regel.

Het Commissariaat heeft de handhaving op “vermijdbare uitingen” opgevoerd, nadat de laatste jaren steeds meer overtredingen werden geconstateerd. In 2018 zijn de publieke omroepen uitgebreid voorgelicht over dit aspect van de Mediawet en kondigde het Commissariaat striktere handhaving aan. Handhaving van het verbod op vermijdbare uitingen is belangrijk om de non-commercialiteit en de onafhankelijkheid van de publieke omroep te waarborgen, aldus het Commissariaat.

De AVROTROS erkent in een korte reactie dat er "iets is gebeurd dat niet mocht".

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren