Film Bill Murray voor rechter om quote paardenman

Door ANP, donderdag 21 maart 2019 10:36, views: 17, bron: ANP

NEW YORK - Een Amerikaanse commentator van paardenraces, Dave Johnson, heeft distributeur Weinstein Co. voor de rechter gesleept voor een film van Bill Murray uit 2014. In de film wordt regelmatig de zinsnede "and down the stretch they come" ('en daar komen ze op het rechte stuk') gebruikt, die Johnson al twintig jaar gebruikt tijdens zijn verslagen voor ABC.

De uitspraak staat te boek als een van de meest kenmerkende, vaak gebruikte uitdrukkingen in de recente Amerikaanse sportjournalistiek. Johnson sleept behalve Weinstein ook producenten Chernin Entertainment en Crescendo Productions voor de rechter. Murray zelf wordt vooralsnog niet aangeklaagd.

In de tragikomedie St Vincent speelt Murray een chagrijnige, in geldnood verkerende veteraan die zijn geld en tijd besteedt aan goedkope drank, vrouwen en dure weddenschappen op de paardenrenbaan. Zijn leven verandert wanneer hij de alleenstaande Maggie met haar twaalfjarige zoon Oliver als buurvrouw krijgt. In de film bezigt zijn personage Vincent McKenna de zin.

Geen groot filmkijker

Volgens Johnson wordt 'zijn' uitdrukking in de film "in de context van paardenraces gebruikt en geldt dat dus als imitatie". De 77-jarige commentator stelt in de aanklacht dat hij bang is dat het publiek zou kunnen denken dat hij in de film te horen is of aan de film heeft meegewerkt.

Johnson heeft de rechtszaak aangespannen in New York. Het is niet duidelijk hoeveel geld hij precies eist, maar in lokale media stelt hij dat hij het geld dat de zaak hem eventueel oplevert gaat schenken aan goede doelen. De Amerikaan stapt nu pas naar de rechter omdat hij "geen groot filmkijker is" en nu toevallig St Vincent onder ogen kreeg. "Mijn buurman wees mij erop", aldus Johnson.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren