Rob van Hulst 'onthutst' door Wallen-verbod

Door ANP, donderdag 21 maart 2019 13:06, bron: ANP

AMSTERDAM - Rob van Hulst is “totaal onthutst en geschrokken” door het verbod op rondleidingen op de Wallen dat de gemeente Amsterdam gaat invoeren. Van Hulst verzorgt al bijna veertig jaar wandeltochten, voorlichtingsbijeenkomsten en tv-programma’s over de Wallen. De nieuwe richtlijnen betekenen dat Van Hulst, die bij het grote publiek doorbrak als de gemene dokter Eric Koning uit Medisch Centrum West, een groot deel van zijn activiteiten moet staken.

Amsterdam vindt het kijken naar sekswerkers als toeristische attractie niet meer van deze tijd. “Ik snap de doelen die de gemeente wil bereiken”, legt Van Hulst uit aan Buzze. “En ik snap hun standpunt. Maar dat bereik je niet door ondernemers zoals ik de nek om te draaien. Wij geven sociologische rondleidingen; we vertellen over de historie van de Wallen, wij geven voorlichting over sekswerkers. Mensen die onze rondleidingen doen, zijn oprecht geïnteresseerd. De overlast en het minderwaardigheidsgevoel waarmee de dames worden opgezadeld door de dronken Britten die ze zonder respect bejegenen los je hier niet mee op.”

Van Hulst doet het werk bijna veertig jaar; volgend jaar zou de acteur/ondernemer zijn jubileum vieren. “Ik heb het koninklijk huis rondgeleid, burgemeesters, notabelen uit binnen- en buitenland. Alleen politici zag je hier nooit; die besluiten en ontwikkelen ideeën zonder ooit daadwerkelijk hier op straat te hebben rondgelopen.”

Dolksteek

Bovendien is het grote probleem het handhaven van alle plannetjes van de gemeente. “Er is onlangs een convenant gesloten met allemaal goede ideeën. Maar handhaven ho maar; je ziet nooit iemand van de gemeente om de boel in de gaten te houden. En dat zal met deze dolksteek in de rug van een aantal hardwerkende ondernemers niet veranderen.”

Het verbod gaat in op 1 januari 2020.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren