Martin Koolhoven heeft geen discipline

Door ANP, donderdag 21 maart 2019 15:23, bron: ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse regisseur Martin Koolhoven vindt dat hij geen discipline heeft. Dat vertelt hij in de podcast van Cinema Brewers, die vanaf donderdag op Spotify staat.

“Als schrijver ben ik niet zo gedisciplineerd”, vertelt de filmer. “Er hoeft maar iets mis te zijn in mijn privéleven en dan schrijf ik drie maanden niet. Ik ben geen beroepsschrijver, ik schrijf echt om te regisseren.” Het schrijven is geen plezierig proces, stelt hij. “Het is alsof ik in een soort witte limbo zit. Ik ploeg me zo een beetje naar voren.” Koolhoven schrijft over het algemeen als hij alleen is. “Ik denk dat ik tegenwoordig een stuk beter alleen kan zijn dan vroeger, vroeger kon ik daar niet tegen.”

Verder vertelt de maker van Brimstone en Oorlogswinter geen fan te zijn van het filmsysteem in Hollywood op dit moment. “Ik vind Hollywood een kloteysteem”, aldus Koolohoven. “Kijk naar die Queen-film. Bryan Singer is er gewoon halverwege afgeflikkerd en een andere regisseur d’r op gekomen en die film is af en die Singer hobbelt gewoon lekker mee. Je bent gewoon inwisselbaar.” De maker kan vanuit Amsterdam vooralsnog ook gewoon de films maken die hij wil. “In een ideale wereld kan ik vanuit hier gewoon films maken die internationaal zijn.”

In het interview in de Cinema Brewers podcast vertelt Koolhoven over de film die hem verliefd maakte op het medium: Once Upon A Time in the West. De regisseur vertoont donderdagavond in filmmuseum Eye in Amsterdam een bijzondere, langere versie van de klassieker. Eye heeft de film in een grotere zaal gezet dan in eerste instantie de planning was; er zijn nog een paar kaartjes beschikbaar.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren