logo songteksten.net

Dick Maas wordt niet rijk van Chinees succes

AMSTERDAM - Het onverwachte kassucces van de film Prooi in China betekent niet dat de makers nu binnenlopen. "Helaas", zegt regisseur Dick Maas in het AD. "Hij is voor een vast bedrag verkocht. We krijgen geen royalties over verkochte kaartjes."

De horror-actiekomedie over een ontsnapte leeuw in Amsterdam trok afgelopen week in drie dagen tijd meer dan 1,1 miljoen Chinezen naar de bioscoop. In Nederland gingen 2,5 jaar geleden slechts 30.000 mensen naar de film. Producent Dave Schram hoopt op een herlancering nu Prooi weer volop in de belangstelling staat. "Mensen lezen er nu over in de kranten. Dat maakt ze vast nieuwsgierig", zegt hij.

Dick Maas denkt daar anders over. Van hem hoeft de film geen tweede kans te krijgen. "Tja, veel Nederlanders zullen zich nu wel voor hun kop slaan. Maar ze hebben hun kans gehad", vindt hij. "Ze kijken Prooi maar op iTunes of Netflix, of wachten tot hij te zien is op tv."

De regisseur kan wel genieten van het succes. "Dit is nog geen enkele Nederlandse ?lm gelukt", aldus Maas. "Prooi heeft in één weekend nu al meer opgebracht dan Zwartboek, de tot nu toe meest succesvolle ?lm in de Chinese bioscopen. Dat voelt toch een beetje als een lange neus naar Nederland. 1,2 miljoen Chinezen kunnen er toch niet helemaal naast zitten?"

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren