logo songteksten.net

Trijntje na 25 jaar: het beste moet nog komen

AMSTERDAM - Trijntje Oosterhuis staat zaterdagavond in haar iconische rode jurk op het podium van de Ziggo Dome om daar haar 25-jarige jubileum als artiest te vieren. Voor Trijntje is het een moment om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken. “Ik vind het altijd zo raar om te zeggen je viert een jubileum, dat is natuurlijk waar, maar ik voel dat het allemaal nog in beweging is. Dat het beste misschien nog wel moet komen”, zegt de zangeres voor de camera van het ANP.

Trijntje is bezig met haar nieuwe album Dit is voor mij, dat uitkomt op 24 mei. Ze beschrijft haar plaat als “een combinatie van muziek van de grote namen waar wij het allemaal van geleerd hebben zoals Stevie Wonder, Michael Jackson en Earth Wind and Fire door de ogen van schrijvers en muzikanten van nu.” Trijntje is dan ook vol lof over Jett Rebel, die haar album produceert. Ook al is hij van een andere generatie, alle muziek waar Trijntje heel erg van houdt, heeft hij verwantschap mee.

De zangeres vertelt dat ze het het spannend vond om zelf liedjes te schrijven. Ze heeft daarom hulp ingeroepen jonge schrijvers. Zo werkt ze samen met Freddy van de Jeugd van Tegenwoordig en songwriter Linde Schöne. Trijntje noemt het “bizar” dat Linde ongeveer net zo oud is als dat Trijntje in het vak zit. “En toch hebben wij thema’s weten aan te raken die wij allebei voelen maar dan vanuit een ander perspectief.”

Dit is voor mij

Als voorbeeld geeft Trijntje de single Dit is voor mij, die ze heeft geschreven met Linde Schöne. Het lied van haar gelijknamige album dat Trijntje zaterdagavond gaat opvoeren heeft als thema “het leven vieren met jezelf als de grootste graadmeter”. “Niet het fuck you naar de wereld van nu is het me-time, maar gewoon, weet je, alles waar je doorheen gaat, het is wat het is. Maar je hebt ook gewoon altijd de gelegenheid om te zeggen ik vier het leven en nu is het mijn tijd. En iedereen herkent zich daarin. Of je nou net moeder bent geworden of net uit huis gaat.”

Trijntje noemt haar hele album “een soort bloemlezing van thema’s die heel herkenbaar zijn”. Ze wilde altijd al een Nederlandstalig album maken. “Alles wat je meemaakt voor het eerst in je leven, voel je in je eigen taal. Alle fases waar mensen doorheen gaan, of dat nou de geboorte van je kinderen is of grote liefde of liefdesverdriet, of overlijden, whatever it is, dat voel je als eerste in je eigen taal.”

Herijken

Zo heeft Trijntje met Diggy Dex het lied Als ik je laat gaan geschreven. Dat gaat over hoe het voelt om kinderen op deze wereld te zetten. “Over dat je toch vooral heel veel zelfvertrouwen wilt meegeven, dat ze fouten durven te maken, want dat is de enige manier om te groeien en om zelf je eigen plek en identiteit te vinden in het leven. Dat deel van je opvoeding zwaar vertegenwoordigen, is misschien wel het belangrijkste. Gelukkig deelde hij die mening.”

Ook heeft Trijntje geschreven over hoe het is om jezelf kwijt te raken. Dat overkwam haar toen ze in een scheiding terecht kwam. “De grond zakt onder je voeten vandaan, je gezin is ineens uiteen gespat, en daar sta je dan als zangeres, is het dat me allemaal nog wel waard? Dat je alles helemaal moet herijken. Iedereen zal kunnen beamen dat dat gewoon gebeurt als je zoiets meemaakt.”

Met man op clubtoer

In het najaar gaat Trijntje op clubtoer en geeft in totaal acht shows. Dat doet ze met een nieuwe band waarvan haar man Alvin Lewis de bandleider is. “Het is voor het eerst dat we dat samen gaan doen, dus daar heb ik ook heel veel zin in.” Trijntje spreekt van een “frisse sound” tijdens haar clubtoer. Haar man heeft allemaal hele jonge bandleden geauditeerd die nog nooit eerder met Trijntje hebben opgetreden. “Er komen echt gasten van 20, op drums. Allemaal jonge kids, echt super leuk!”

De tour staat in het teken van haar nieuwe album, maar ze gaat ook haar oude hits spelen. “Het nieuwe album is een frisse start, ik voel altijd dat iets nieuws je weer vitale energie geeft en dat is wat ik vooral vier. Maar ja, die andere 25 jaar horen er natuurlijk bij. Dus het is een heel leuk jaar waarin je dat allemaal insluit.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren