logo songteksten.net

Museum Utrecht komt met grote Dick Bruna-expo

UTRECHT - Het Centraal Museum houdt dit najaar een grote expositie over Dick Bruna, Nijntje en de stad Utrecht. Dat heeft het museum donderdag bekendgemaakt. De tentoonstelling, die vanaf 9 november te zien zal zijn, belicht de speciale relatie tussen de tekenaar en de stad.

Het initiatief bevindt zich in de beginfase. “Maar de band die Bruna en Utrecht hadden was heel speciaal”, legt een woordvoerster uit. De tekenaar maakte diverse affiches voor en over de stad. Een werktitel van de expositie luidt Stad naar mijn hart, een tekst die stond op een bekroonde poster die Bruna in 1986 maakte.

Uitgeverij Mercis, die de nalatenschap van Bruna beheert, verleent medewerking aan de expositie. Een stuk komt zeker: de tekening die een Utrechtse vrouw na de tramaanslag maakte van een huilende Nijntje. De prent staat sinds de aanslag in het stadhuis naast het condoleanceregister. Als dit volgende week wordt gesloten, krijgt de tekening een ereplekje in de kamer van de burgemeester, laat de gemeente weten.

Zwarte Beertjes

Dick Bruna overleed in februari 2017, op 89-jarige leeftijd. De Nederlander werd wereldberoemd als geestelijk vader van Nijntje. De boeken over het konijn verschenen in vijftig talen; er werden meer dan 85 miljoen exemplaren verkocht. Daarnaast ontwierp Bruna vele affiches en omslagen voor de pocketboeken van Zwarte Beertjes.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren