logo songteksten.net

Terror Jaap moet ook na hoger beroep betalen

(Novum) - Jaap Amesz, alias Terror Jaap, moet toch loonbelasting betalen over zijn gewonnen prijs in de Gouden Kooi. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. In 2008 won Amesz ruim een miljoen euro in het Talpa-programma, plus duizend euro per maand voor de anderhalf jaar die hij in het huis doorbracht.

Jaap zelf meende geen loonbelasting te hoeven betalen, omdat hij niet in dienst was van de programmamakers en hij vrij was in zijn doen en laten in het huis. Bovendien stelt hij dat hij de prijs won door toevalsfactoren als stemrondes onder zijn medekandidaten en het publiek. De rechtbank stelde Amesz eerder in het ongelijk.

Het hof heeft deze beslissing nu bevestigd. Er is wel sprake van een dienstverband, omdat de deelnemers gebonden waren aan de formule van het programma en de bijbehorende spelregels. Amesz heeft zich volgens het hof gehouden aan de instructies van de programmamakers. Ook zou hij zich flink hebben ingespannen om te winnen.

De toevalsfactoren waren niet overheersend en daarom moet het prijzengeld worden gezien als loon, vindt het gerechtshof. In een andere zaak rond het programma oordeelde de Hoge Raad dat het meedoen aan een spelprogramma gelijk staat aan werken. Deelnemers hebben dan ook recht op een uitkering

Die zaak werd aan het rollen gebracht door deelneemster Natasia. In juli 2007 werd ze uit het huis gezet en vroeg een uitkering aan. Die werd afgewezen, volgens de Hoge Raad onterecht. Natasia betaalde namelijk wel belasting over de maandelijkse compensatie van Talpa.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren